Az amerikai Novavax biotechnológiai vállalat bejelentette, hogy saját tesztjeinek eredménye szerint készülő koronavírus-oltása 90,4 százalékos hatékonysággal véd a fertőzés ellen - adta hírül a CNBC. A vizsgálatokat közel 30 ezer ember részvételével végezték szerte az Egyesült Államokban és Mexikóban. A cég állítása szerint két dózis beadása 100 százalékban védi a beoltottat a súlyos megbetegedéstől.

További teszteredmény, hogy a Novarax vakcinája 93 százalékban hatékony a koronavírus több mutánsával szemben, túllépve az első generációs oltások egyik gyengeségén, nevezetesen, hogy a vírus eredeti, vuhani változata alapján készültek. Novavax azt tervezi, hogy az év harmadik negyedében nyújtja be készítményét az amerikai gyógyszerhatósághoz, az FDA-hoz.

A betegek közül eddig csak a tesztben részt vevők évezhették az oltás áldásos hatásait, ám a részvényeseknek nem kell várniuk addig, amíg piacra kerül a termék. A cég bejelentése után máris jelentkezett a pozitív eredmény, ugyanis a Novarax részvényeinek ára több mint kilenc százalékkal ugrott meg a hír napvilágra kerülése után.

Miután az Egyesült Államokban bőségesen van koronavírus-oltás, elképzelhető, hogy a kormány más országok támogatására fogja majd felhasználni a Novarax vakcináját. A 340 milliós népességű USA 173 millió lakosa kapott eddig legalább egy dózis koronavírus-oltást, és a készletek elegendőek az egész népesség beoltására. A Novarax készítményének gyártására havi 100 millió dózis előállítására alkalmas kapacitást állít fel a harmadik, és 150 millióra a negyedik negyedév végéig.