A legnagyobb orosz olajvállalat, az állami tulajdonban levő Rosznyefty 42 milliárd dolláros hitelt kért a kormánytól, ahogy kezdi érezni a nyugati szankciók hatását. A hírt a Vedomosztyi közölte. A céget vezető Igor Szecsin (akit miniszterelnök-helyettes korában csak "Energiacárnak" hívtak) kéréséről két héten belül dönt a kormány.

A Rosznyefty az olajbevételek extraprofitjából gyűjtött nemzeti vagyonalapból venné ki a pénzt, amelyet eredetileg a nyugdíjak fedezetének szántak, de már a megszorult bankok megsegítésére is felhasználják. Szakértők szerint ez az eset az eddigi legvilágosabb jele annak, hogy hatnak a nyugati szankciók.

Szecsin, aki Dmitrij Medvegyev miniszterelnök közeli szövetségese, úgy nyilatkozott, hogy a nyugati hitelek felvételét lehetetlenné tevő embargó miatt kénytelen a kormányhoz fordulni. A Rosznyeftynek pedig óriási törleszteni valói vannak: tartozása 44,5 milliárd dollár. Ennek meghatározó része akkor keletkezett, amikor tavaly megvásárolta a TNK-BP vegyesvállalatot - nem mellesleg ezzel vált a legnagyobb orosz olajcéggé.