A Nova horvát kereskedelmi televízió híradójában sugárzott interjújában Stern - aki az INA horvát olajipari vállalat vezérigazgatója is volt - elmondta: az orosz olajra kivetett teljes embargó ahhoz vezet, hogy megdrágul az üzemanyag, és bekövetkezhet megint az, hogy páros rendszámú autók páros napokon, pártalan rendszámúak páratlan napokon közlekedhetnek majd. A volt Jugoszláviában a 1970-es évek végén és a 1980-as évek elején volt erre példa - írja az MTI helyi tudósítója.

Amennyiben Magyarország és Szlovákia halasztást kap a szankciók alól, az szerencsés körülmény Horvátország számára is - mondta, és véleményét azzal indokolta, hogy a Mol Nyrt. a tulajdonosa a két említett ország finomítójának, és az INA a Mol-csoport keretein belül működik (az irányítási jogok a Molnál vannak - a szerk.).

A kőolajszármazékok ebből a két országból így tovább érkezhetnek Horvátországba, függetlenül a korlátozásoktól - mondta Davor Stern gazdasági miniszter. Amennyiben azonban Magyarországra és Szlovákiára is érvényesek lesznek az orosz olajjal szembeni szankciók, akkor az Omisaljban épült, krki LNG-terminálon (cseppfolyósított földgázt továbbító terminálon) keresztül kell olajat importálniuk. A Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat profitálhat belőle, de az olaj és a származékos termékek ára magas lesz - véli a miniszter.

Az egyetlen remény az, hogy egyik és másik lehetőség is fennáll majd - mondta Stern.

Arra a kérdésre, hogy ez esetben mennyi lehet majd a benzin ára, Stern nem zárta ki annak lehetőségét, hogy 15-20 kunára (751-1002 forintra) is emelkedhet literenként. Erősödött a dollár, az olaj hordónkénti ára pedig elérheti a 130-140 dollárt.

Más OPEC-országok - különösen Venezuela, amely jelentős kőolaj-exportáló - Oroszország barátai, és nem valószínű, hogy növelik a termelésüket - véli a miniszter. Oroszországnak más módjai is vannak az olajexportra, mert a szankciók nem terjednek ki az Egyesült Nemzetek Szervezetére (ENSZ), csak Európára.

Horvátország energiaellátási biztonságának lényeges eleme a rijekai finomító, amely - mivel a tenger mellett van - bármilyen olajat be tud szerezni. A beszerzett olajnak meg kell felelnie a finomítóban alkalmazott technológiai folyamatnak.

 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette a testület javaslatát, miszerint az orosz kőolaj behozatalát hat hónapon belül le kellene állítani, a finomított kőolajtermékek importját pedig az év végéig. A keleti beszerzésnek súlyosan kitett országok, mint Magyarország és Szlovákia, átmenetileg felmentést kaphatnak az embargó alól.