Banális technikai akadály miatt hiúsult meg a marosludasi cukorgyár megmentése - írta kormányzati forrásokra hivatkozva az economedia.ro, amit átvett a Maszol. Az elképzelés az volt, hogy a cukorgyárat az Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőház vásárolja meg, amikor működni fog.

Ez a vállalat azonban jelenleg akkor sem tudná megvásárolni az üzemet, ha akarná, a mezőgazdasági minisztériumtól független okokból, miközben a francia Tereos határidőket és fix eladási árat adott meg. Emiatt a kormány úgy döntött, hogy az Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőház létrehozásáig felfüggeszti a tárgyalásokat – nyilatkozta névtelenül a mezőgazdasági tárca egyik munkatársa. 

Ugyanazon forrás szerint a minisztériumnál több potenciális vásárló is érdeklődött a marosludasi cukorgyár felől, ezeket a cukorrépa-termesztők érdekvédelmi szervezetéhez irányították. Rejtély, hogy egy komoly vásárló miért a Mezőgazdasági és Területfejlesztési Minisztériumhoz fordult volna, hiszen köztudomású volt, hogy az üzem tulajdonosa a Tereos Rt.

Állami fantomcég

Az Egyesülés Rt., melyre a név nélkül nyilatkozó utalt, a mezőgazdasági tárca által 2019-ben létrehozott vállalat. A feladata az volna, hogy kiskereskedelmi értékesítési hálózatot hozzon létre a hazai termelők számára, de tulajdonképpen egy sóhivatal, mely semmilyen érdemi tevékenységet nem folytat.

Fennállásának első három évében 13,5 millió lej veszteséget termelt. Az állami részvénytársaságnak tavaly 16 alkalmazottja volt, az igazgatók havi nettó kilencezer lej körül keresnek. A mezőgazdasági tárca, ahelyett, hogy bezárná a céget, életet szeretne lehelni belé, ami 100 millió euró tőkeinjekciót jelent.

Nem csoda, hogy a francia tulajdonos nem várt arra, hogy a kormány fantomcége vásárolja meg a marosludasi cukorgyárat, valamikor a bizonytalan jövőben, hanem a bezárása mellett döntött. Piaci források szerint a francia tulajdonos 70 millió eurót kért az üzemért, melyet arra hivatkozva zárt be, hogy nem kifizetődő a működtetése.