Rovarokból készült alapanyagok felhasználásával előállított élelmiszerek forgalmazásába kezd az Auchan portugáliai hálózata – írja a European Supermarket Magazine. A francia tulajdonú hipermarket lánc a 2017-ben indult Portugal Bugs - az első olyan portugál cég, amely rovaralapú élelmiszeripari termékeket forgalmaz és fejleszt - termékeit listázza be.

A Portugal Bugs termékcsalád jelenleg rovaros snackeket, fehérjetésztát és fehérjés rovarlisztet tartalmaz. A mindenképpen újdonságnak nevezhető termékcsaládot a lisszaboni Auchan Alfagride áruház „Future Taste” kiállítóterében mutatják be.

A rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban és esszenciális zsírsavakban gazdag rovarok kiváló fehérjeforrásnak bizonyulnak, más állati fehérjeforrásokkal összevetve kisebb a környezetterhelésük, kisebb a vízlábnyomuk és alacsonyabb az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

A szóban forgó élelmiszerek elkészítéséhez felhasznált bogarakat ellenőrzött hőmérsékleti és páratartalmi körülmények között nevelik, és korpa alapú takarmánnyal etetik. Táplálásukhoz felhasználhatóak egyes  élelmiszeripari melléktermékek is, például sörélesztő vagy gabonahulladék.

Tavaly júniusban a portugál Élelmiszerügyi és Állategészségügyi Főigazgatóság (DGAV) az új élelmiszerekről szóló európai rendelet értelmében hét rovarfaj, köztük két tücsökfaj, két lárvafaj, két sáskafaj és egy bogárfaj forgalmazását engedélyezte élelmiszertermelés céljából.