Neil Sorahan pénzügyi igazgató azt mondta, hogy a "különböző kormányokat" és repülőtereket kell felelősségre vonni azért, hogy "nem megfelelően töltötték fel a személyzetet" – írja a BBC.

Az elmúlt hónapokban a repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány jelentős fennakadásokhoz és járattörlésekhez vezetett.

A repülőterek közölték, hogy tavaly év vége óta toboroznak biztonsági személyzetet.

A Heathrow-tól Edinburgh-ig a legtöbb brit repülőteret képviselő Airport Operators Association (AOA) szóvivője elmondta: "Az utasok túlnyomó többsége az Egyesült Királyságban mostanra már zavartalanul vagy minimális fennakadással tud elutazni a szabadságára".

A szóvivő hozzátette, hogy az iparágban "elengedhetetlen", hogy közösen dolgozzanak a fennmaradó üres álláshelyek betöltésén, beleértve a légitársaságok földi kiszolgáló személyzetét is.

Sorahan, aki szerint a Ryanair "fenomenális" nyarat tudhat maga mögött, mivel a légitársaság 170 millió eurós nyereséget ért el a június végéig tartó három hónapban elmondta, hogy a "legnagyobb probléma", amellyel a vállalatnak szembe kellett néznie, a "légiforgalmi irányítás zavarai Európa-szerte".

"Maguknak a repülőtereknek is volt egy feladatuk, mégpedig az, hogy gondoskodjanak arról, hogy elegendő kezelő és biztonsági személyzet álljon rendelkezésre. A menetrendek hónapokkal előre megvoltak.

"Nekünk sikerült jóval korábban megoldani a személyzetet 73 további repülőgépre, a repülőterek feladata, hogy jövőre jobban tervezzenek."