Egy dél-koreai és európai vállalatokból álló konzorcium nyerte a 11 milliárd dollár (több mint 4000 milliárd forint) összköltségvetésű Fülöp-szigeteki repülőtér-építési projektet – írja a Nikkei Asia.

A SPIA fejlesztési konzorciumnak tagja többek között a helyi Cavitex Holdings és a House of Investments, a Samsung Group leányvállalata, a Samsung C&T, a légi szolgáltatásokat biztosító MacroAsia, a Munich Airport International és az Ove Arup & Partners Hong Kong.

A Sangley Point Nemzetközi Repülőtér a tervek szerint egy két kifutópályás légi csomópont lesz, évi 75 milliós utasforgalommal. Azzal a céllal épül, hogy a manilai Ninoy Aquino Nemzetközi Repülőtér zsúfoltságát enyhítse. Később pedig bővíteni is lehet négy kifutópályásra, ami a kapacitását 130 millió utasra növelheti. A projekt része egy négy kilométeres bekötőút építése is, valamint a teljeskörű logisztikai háttér és a repüléstámogató létesítmények biztosítása. A konzorcium szerint a projektnek köszönhetően 50 ezer új álláslehetőség nyílhat.

Korábban a projektet már megnyerte egy állami tulajdonban lévő kínai konzorcium, 2021 januárjában azonban elestek a lehetőségtől, mivel nem tudtak eleget tenni dokumentációs követelményeknek.

A Fülöp-szigeteki nemzetbiztonság örömmel konstatálta a kínai bukást, korábban ugyanis aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a repülőtér stratégiai szempontból fontos területen épül, a nemzeti haditengerészeti eszközeihez közel. A két ország az utóbbi időben diplomáciai szempontból elkezdett nyitni egymás felé, a teljeskörű békekötés azonban csak távoli cél lehet egyelőre Peking területi követeléseinek árnyékában.