Az állami tulajdonban lévő kínai Sinopharm gyógyszergyártó saját mRNA (másik nevén mRNS) típusú koronavírus-oltás fejlesztésébe kezdett, amivel néhány kisebb ottani gyártót követve új nagyságrendre emelheti ennek a fajta vakcinának a gyártását az ázsiai országban – írja a Financial Times. A vállalat első készítménye a hagyományos oltáskészítési módszerrel, elölt vírussal készítette fel a beoltottak szervezetét a fertőzés elleni védekezésre, míg ez a technológia, amit több nyugati gyártó (Pfizer/BioNTech, Moderna) is alkalmaz mintegy genetikai szinten megtanítja az emberi testet a vírus támadása elleni védekezésre.

Belép a mamut

A kínai állami vállalat azért döntött a technológiai váltás mellett, mert egymás után jelentek meg a készítménye hatékonyságával kapcsolatos kétségek, miközben Kínában túlnyomó részben ezt az oltást adták be az embereknek. Egyes tudományos publikációk szerint az elölt vírusra alapozó vakcinák kevesebb antitest előállítására késztetik az emberi szerveztet, mint a géntechnológiával készülő, új változatok. Ezért az előbbi esetben állandó újraoltásra van szükség a megfelelő védettség fenntartásához. Magyarországon sok százezren kaptak kínai oltást, akiknek javasolt a harmadik szúrás, főként a Pfizer készítményével, amiből sok van.

A Sinopharm nem az egyetlen kínai vállalat, amely mRNA típusú oltást fejleszt. a kisebb Walvax Biotechnology vállalat már készítménye tesztelését végzi. Ugyanakkor egy olyan óriás belépése erre a piacra, mint amilyen ez az állami monstrum, jelentős lökést adhat Kínában az új technológia elterjedésének. A BioNTech az amerikai Pfizer mellett a kínai Fosun Pharma vállalattal is együttműködik, kettejük mRNA típusú koronavírus-oltása már csak a pekingi gyógyszerhatóság formális forgalomba hozatali engedélyére vár.

Van még más is

Az angol nevén National Biotec Group, amely a Sinopharm egyik szervezeti egysége az mRNA vakcina mellett egy úgynevezett széles spektrumú rekombináns fehérje vakcinát is fejleszt, amely már a klinikai tesztek fázisában van – árulta el Csu Csin-csing, a kommunista párt illetékes titkára. Ezzel a delta és a bérta koronavírus-változat elleni oltásokat fejlesztik. A rekombináns készítmény esetén már túl vannak az első és a második klinikai teszteken is.

Kína összesen kétmilliárd dózis vakcinát állított elő eddig, amelynek többsége a Sinopharm elölt vírusra alapuló készítménye, illetve a magántulajdonban lévő Sinovac terméke volt. Ezek megkapták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ideiglenes használatba vételi engedélyét – az uniós gyógyszerhatóságét nem adta ezt meg –, így a világ több mint száz országába juthattak el. Előnyük, hogy tárolásuk nem igényel mélyhűtést, mint az mRNA típusú vakcináké, hátrányuk, hogy hatékonyságuk érezhetően gyengébb, mint azok 95 százalékos hatékonysága.

A Walvax, amely tőzsdei jelentésében adta hírül, hogy Mexikó és Indonézia részt vesz készítménye harmadik fázisú tesztelésében. A vakcinát a szintén kínai Suzhou Abogen Biosciences céggel és az ország Katonai Tudományok Akadémiájával együtt fejlesztették ki.