A Rayanair, Európa legnagyobb diszkont-légitársasága arra figyelmeztette befektetőit, hogy továbbra is "kihívásokkal teli" üzleti környezetben kell tevékenykednie, ami azzal jár, hogy folyó üzleti évében kis veszteséggel vagy legfeljebb nullszaldóval számolhatnak. A kockázatot növeli, hogy ősszel újabb járványhullám, és ezzel újabb korlátozások jöhetnek - írta a CNBC.

Az ír vállalat 273 millió euró veszteséget szenvedett el az április-júniusi időszakban, miután a járványügyi lezárások miatt teljesen elvesztette a húsvét körüli utazásokat és az európai országok azóta is lassan nyitják meg határaikat a turisták előtt. Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 185 millió euró veszteséget könyvelt el a vállalat.

A koronavírus-járvány továbbra is letarolja az üzletünket - mondta Michael O'Leary, a Ryanair erőteljesen nyomulós stílusa miatt sokak által utált vezérigazgatója. Ezzel részben arra célozhatott, hogy az üzemi költségek 116 százalékkal ugrottak meg az üzemanyagok drágulása és a repülőtéri költségek növekedése miatt. Ezzel együtt szerinte a következő hetekben nőni fog a légi forgalom.

Arra számítanak, hogy a júniusi ötmillió utas után júliusban kilencmilliót, augusztusban pedig tízmilliót szállíthatnak el, feltéve, hogy a járvány nem tér vissza újult erővel Európába. A cég részvényei a tavalyi árzuhanás után idén eddig 42 százalékos pluszban vannak az egy évvel ezelőtti árukhoz képest.