A szerkesztőségbe érkezett olvasói levelek és kéretlen reklámüzenetek bizonyítják, hogy nem lehet eleget beszélni a villanyszámla-csökkentő készülékről - olvasható a műszaki lap portálján.

A csodamasinát számos néven reklámozzák: találkozni Energy Saver Pro, Electricity Saving Box, Tesla Saver Eco elnevezésekkel, a legújabb talán a Power Factor Saver. Az ajánlatok rendszerint kéretlen üzenetben érkeznek, illetve az internetes keresések során fizetett találatokként találkozhatunk velük. Szintén közös jellemző, hogy komplett, önálló weboldal ecseteli a termék előnyeit, elégedett vásárlói véleményekkel megtámogatva. A villanyszámla-csökkentő készülék ára jellemzően 10 ezer forint körüli, amiből persze faraghatunk, ha többet vásárolunk egyszerre.

Említsük meg, hogy az ebay-en saját alkategóriába (Other Alternative Energy Supplies) rendezve találhatjuk meg a készülékeket 1000-2 ezer forintos áron. A cikk írásának pillanatában 2435 ajánlatot listáz a népszerű online piactér.

A ködös termékleírás, amely tartalmazza a fordítóprogramok összes gyerekbetegségét, így fogalmaz a termék működését illetően: "Ez egy áramspórolásra alkalmas eszköz, amit egyszerűen csatlakoztatni kell a legközelebbi konnektorba a lakásban. A készülék általánosságban véve helyreállítja azt, ahogy az otthoni eszközök fogyasztják az áramot. A valóságban ugyanis az eszközök több áramot fogyasztanak, mint amit valóban felhasználnak... a Power Saver ezt a problémát oldja meg, így Ön csak azért az áramért fizet, amit valóban fel is használ."

Mit kapunk a pénzünkért?

A szaklap kiadója megrendelt és műszaki vizsgálatnak vetett alá egy áramár-csökkentő készüléket. A többkörös mérések alapján kiderült, hogy egy ilyen dugaszolóaljzatba csatlakoztatható eszköz az otthoni villamosenergia-fogyasztásunkra semmilyen hatással nincs és kizárólag fogyasztóként viselkedik, mintsem energiamegtakarító eszközként. Így a vásárlóknak nemcsak a beszerzése jelent kiadást, de a használata során még némi költséget is generál.

Ne bízzunk a csodában!

A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel. Ha pedig okosan használjuk az energiát, kevesebbet fogunk fogyasztani. A "sok kicsi sokra megy" örökérvényű elve esetünkben hatványozottan igaz, hiszen az energiafelhasználásunk újragondolásával könnyen faraghatunk a kiadásainkon és előrébb juthatunk, mintha csodakütyükre bízzuk magunkat - írja a VGF.