A vasúti logisztikában egyedülálló technológiai fejlesztés kezdődik a Fényeslitkén épülő East-West Gate intermodális kombiterminálon - írta közleményében a Vodafone.

Európa legnagyobb, 2022 első negyedévére elkészülő, okos vasúti logisztikai terminálján a kontinensen elsőként saját 5G-hálózatot használnak majd a belső kommunikációra és a technológiai eszközök működtetésére. Szintén e technológia segítségével, távolról irányítják majd a terminál teljesen önvezető, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit. A privát 5G-hálózatot a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary telepíti.

„Az East-West Gate megépítésével Magyarország visszakerül a nemzetközi vasúti logisztika térképére, újra lehetősége lesz aktívan bekapcsolódni az Ázsia és Európa közötti vasúti áruszállításba” – mondta a sajtótájékoztatón Tálosi János, az intermodális logisztikai vállalat vezérigazgatója. Hozzátette: azzal, hogy a legfejlettebb technológiákat építik be a terminálba, gyorsabbá és pontosabbá teszik a szállítást. 

East-West Gate intermodális terminál

Az ukrán-magyar határ közelében lévő 85 hektáros területen 2021 januárjában kezdődött el az East-West Gate (EWG) intermodális terminál építése. A fényeslitkei infrastrukturális fejlesztéssel Magyarországnak lehetősége nyílik az Ázsia és Európa közötti kontinentális teherforgalom meghatározó szereplőjévé válni. A 30 milliárd forintos magánberuházásból épülő, a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található létesítménytől azt várják, hogy évente akár egymillió 20 lábas konténert (TEU) kezelve a legnagyobb ilyen létesítménnyé váljon a kontinensen.
A modern kor követelményeivel, valamint az EU vasúti és klímastratégiájával összhangban a terminál működése során nagy figyelmet fordít a környezetre. A létesítmény zöldtechnológiával valósul meg, energiaellátást többek között nagy teljesítményű napelempark, valamint hőszivattyú rendszer biztosítja. A terminál területén kizárólag elektromos termináltraktorokat és e-autókat használnak majd.

Az 5G világszerte új platformnak számít - közölte Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág Vezérigazgató-helyettese. Szerinte a technológia jelentősége már most vitathatatlan: az újgenerációs mobilhálózatokon új ipari, logisztikai üzleti modellek építhetők fel, melyek hozzájárulnak a hazai vállalatok fejlődéséhez, a munkahelyteremtéshez, nem utolsósorban pedig ösztönzik az exportot és vonzó célponttá teszik Magyarországot a gyártást külföldre kiszervező vállalatok számára.

"Az 5G az első olyan technológia, ami szervesen összekapcsolja a mobilhálózatot az üzleti felhasználással, épp ezért a kezdetek óta azon dolgozunk, hogy Magyarország a régió egyik legjelentősebb privát 5G hálózatokat szolgáltató központjává váljon, ahol a hazai és nemzetközi partnerek összefogásával ösztönzik az erre irányuló projekteket, befektetéseket. Tökéletes példa erre az East-West Gate logisztikai terminálon megvalósuló fejlesztés. Bízom benne, hogy ezt a páratlan, az állami- és magánszektort egyaránt mozgósító beruházást a jövőben sok hasonló projekt követi majd” – tette hozzá Dobó Mátyás.