Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakértői kormány feje Angela Merkel német kancellárt, Francois Hollande francia államfőt és Mariano Rayoj spanyol kormányfőt látta vendégül - az eurózóna négy legnagyobb gazdaságának vezetői a jövő heti uniós csúcs előtt egyeztették álláspontjukat.

Nagy fontosságot tulajdonítunk a pénzügyi piacok stabilizálásának - húzta alá a tájékoztatón Monti, hangsúlyozva: az euró visszafordíthatatlan program, amely nagy sikereket ért el. A szigor nem tartható fenn növekedés és foglalkoztatás nélkül - tette hozzá Monti. Az Il Sole-24 Ore gazdasági napilap portáljának tudósítása szerint Merkel a maga részéről azt emelte ki, hogy mind a négyen támogatják a tranzakciós adó bevezetését, Hollande pedig a GDP 1 százalékát elérő növekedési program mielőbbi beindítását sürgette.

Monti úgy fogalmazott, az "euró eddig sikeres európai projektje visszafordíthatatlan". Az EU és az Európai Központi Bank feladata, hogy "hosszú távú európai gazdasági integrációról győzze meg az európai lakosságot és a piacokat".  Hollande kijelentette, mind a négyen tudatában vannak annak, hogy Európában "egységet kell sugározni". Hollande szerint csak akkor "lehet majd lemondani a nemzeti szuverenitás egyes elemeiről, ha nagyobb lesz a szolidaritás Európában".

Merkel az MTI tudósítása szerint kijelentette, hogy minden erővel "azon küzdünk, hogy az euró közös valutánk maradjon. A növekedés és a pénzügyi stabilitás az érem ugyanazon oldala" - mondta Merkel hangoztatva, hogy a németek azért "veszítették el bizalmukat, mivel Európában egyesek nem tartották be a szabályokat".

Rajoy egységes európai bankrendszert sürgetett. Ugyanakkor nem beszélt a Madridnak szánt európai segélyről, melyet "részletkérdésnek" nevezett.  "Ha feleslegesnek tartjuk az európai szabályok tiszteletben tartását, gondoljunk arra, hogyan tért el a szabályoktól 2003-ban Németország és Franciaország, az akkori olasz elnökség kacsintásával, és tíz évbe került a bizalom visszaszerzésére, amelyet nem a görögök és portugálok törtek meg..." - mondta végül Monti. Az olasz kormányfő hangsúlyozta, "több Európa kell" és a folyamat most Rómából indult újra, ahol az európai alkotmányt is aláírták.

Hiába volt négyes a római csúcs, Európában Merkel asszony diktál - kommentálta az összejövetelt az olasz sajtó arra emlékeztetve, hogy a római találkozó gyors tempóját is a Németország-Görögország Eb-mérkőzésre Gdanskba siető kancellár vezényelte.