Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Marko Pavic munka- és nyugdíjügyi miniszter kifejtette, hogy azok, aki 18 évesen kerültek be a munkaerőpiacra már 60 évesen, vagy 41 év munkaviszony után is nyugdíjba vonulhatnak. "67 évesen azok mennek nyugdíjba, akiknek nincs meg a 41 év munkaviszonya" - mondta a miniszter.

Csak így lehet fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert, amely 17 milliárd kuna (737 milliárd forint) hiánnyal küzd és a nyugdíjasok mindössze 19 százaléka dolgozott 40 vagy annál több évig. Horvátországban az állampolgárokat átlagban 30 év munkaviszony után nyugdíjazták, ami alacsonyabb az európai átlagnál, ami 35 év, Németországban pedig 37,8 év - ismertette a miniszter.

A kormány tovább szigorítana azzal, hogy 4 százalékos évi csökkenést is számolna az idő előtti nyugdíjra, de nyugdíjemelést ajánlana azoknak, akik bár visszavonulhatnának, továbbra is munkaviszonyban maradnak.

A nyugdíjasok szakszervezetei nem értenek egyet kormánnyal és szombatra tüntetést szerveznek a nyugdíjkorhatár megemelése ellen. A kormány a törvényjavaslattal megmutatta, hogy teljesítik azokat a feltételeket, amelyeket az Európai Bizottság és a Világbank kér Horvátországtól, az állampolgárok számukra kevésbé fontosak - hangsúlyozták.

Horvátországban rövidebb ideig élnek az emberek, mint az Európai Unióban, mert nehezebbek az élet- és a munkakörülmények. "A nyugdíjazás után az egészséges életkor hossza fele az EU-átlagnak és sokan nem azért vonulnak nyugdíjba idő előtt, mert így akarják, hanem mert a munkáltatók így szabadulnak meg tőlük" - mondták a szakszervezeti képviselők az MTI szerint.

Mladen Novosel, az egyik szakszervezet vezetője azt üzente a kormánynak: ha már Zágráb az EU-tagállamokhoz méri magát, ahol a nyugdíjkorhatár 67 év, biztosítson állampolgárai számára 1000 eurós minimálbért, 2500 eurós átlagfizetést és olyan munka-, és szociális körülményeket, mint ott, ahova csak az elmúlt néhány évben 200 ezer horvát állampolgár távozott. "Ha ilyenek lesznek a körülmények, üdvözölni fogjuk a 70 éves nyugdíjkorhatárt is."

Horvátországban a jelenlegi nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65, a nőknél 62 év, ez utóbbi a következő 12 évben fokozatosan nő 65 évre.

2002-óta Horvátországban is kétpilléres a kötelező nyugdíjpénztári rendszer, és létezik az önkéntes pénztári rendszer is.

A kép forrása: Pixabay.