A németek már kiszámolták, mekkora visszaesést hoz az év végi zárás

A járványvédelmi zárlat év végi szigorítása 58,5 milliárd euróval csökkentheti a német bruttó hazai terméket a DIW Berlin gazdaságkutató intézet kedden kiadott tanulmánya szerint - írja az MTI.
Domokos Erika, 2020. december 15. kedd, 17:54
Fotó: Getty Images

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) alig néhány nappal ezelőtt kiadott előrejelzését módosította lefelé az év hátra lévő részére és január elejére elrendelt járványvédelmi zárlat további szigorítását feltételezve.

A DIW prognózisában abból a feltételezésből indul ki, hogy a korlátozások a járvány visszaszorítása érdekében a jelenleg kijelölt január 10-i határidőnél tovább, legalább január végéig fognak tartani.

A szigorú zárlatnak megvan ugyan a fájdalmas ára rövid távon, összességében azonban új lehetőségeket is megnyit a gazdaság előtt - mutat rá a DIW elemzése.

A második zárlat szigorú előírásai miatt a DIW a korábban jelzett 5,3 százalékról 3,5 százalékra mérsékelte 2021-es német GDP-növekedési előrejelzését, ami a bruttó hazai termékben 58,5 milliárd eurós elmaradásnak felel meg - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK