A román infláció elmaradt a magyartól

Januárban a román infláció 3,6 százalékkal volt magasabb a tavalyi év első hónapjához mérten – közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2020. február 13. csütörtök, 13:18
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A fogyasztói árak növekedése elsősorban az élelmiszereknek tulajdonítható, amelyek 4,75 százalékkal kerültek többe a vizsgált időszakban. A szolgáltatások 4 százalékkal drágultak, míg a nem élelmiszerek esetében 2,68 százalékos fogyasztói árindexet jegyeztek.

Januárban a fogyasztói árak 0,41 százalékkal emelkedtek tavaly decemberhez mérten, miután az élelmiszerek csaknem 1 százalékkal, a szolgáltatások 0,43 százalékkal drágultak.

A Román Nemzeti Bank (BNR) 0,1 százalékponttal, 3 százalékra csökkentette kedden az idei inflációs előrejelzését. A jegybank várakozásai szerint 2021-ben 3,2 százalékos fogyasztói árindex várható.

Tavaly decemberben 4 százalék volt az éves inflációs ráta, ami meghaladta a bukaresti jegybank által célul kitűzött 1,5-3,5 százalékos célsávot.

Magyarországon a csütörtökön közölt friss adatok szerint 2020 első hónapjában 4,7  százalékra nőtt az év/év infláció a magyar gazdaságban.

Az érték jócskán felülmúlja a 4,4 százalékos piaci várakozást. Ráadásul gyorsan távolodik az MNB monetáris tanácsa által az inflációs célkitűzés alkalmazása keretében meghatározott toleranciasáv felső, 4 százalékos szélétől is. A jegybanki stáb a legutóbbi, 2019. decemberi inflációs jelentésben az alappályán 2020 első negyedévére 4,0 százalékos átlagos inflációval kalkulált.

HOZZÁSZÓLÁSOK