A bankoknak kedvez a kormány

Az adótörvények egyik módosításának köszönhetően csökkenhet a bankok tranzakciós illetéke, igaz, ehhez szigorú feltételeket kell teljesíteniük. A lehetőség a kisebb bankoknak hozhat pluszpénzt a kasszájukba.
Napi.hu, 2016. november 17. csütörtök, 08:40
Fotó: MTI Fotó

A pénzintézetek jövőre leírhatják a tranzakciós illetékük egy részét, 300 millió forintot, ha ötödével növelik a hiteleik összegét - emelte ki a Világgazdaság az Országgyűlés gazdasági bizottsága által az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatok közül. A kedvezménynek további feltétele, hogy csak új kölcsönökhöz vehető igénybe.

Nem számít például, ha a devizahitelek értéke a forint gyengülése miatt emelkedik, vagy ha a nem fizető adósok tartozása nő. A javaslat célja sajátos módon az, hogy a költségvetési befizetési kedvezménnyel növeljék a büdzsé bevételeit. Ha ugyanis nő a hitelkihelyezés, ezzel bővül a tranzakciós illeték, amelynek csak egy részét engedik el.

A javaslat a kis és a közepes bankoknak kedvez, ugyanis ezek kölcsöneik kisebb bővülésével is elérhetik a 20 százalékos emelkedést. Az OTP-nek például a napilap számításai szerint vélhetően 600 milliárd forinttal kellene növelnie hitelállományát a kedvezmény igénybevételéhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK