A britek hadat üzenhetnek az Iszlám Államnak

Nagy-Britannia kormánya hajlandó lenne befogadni az országba 15 ezer szíriai menekültet, és katonailag fellépni az embereket a hazájukból elűző iszlamista szélsőségesek ellen - értesült a The Sunday Times című hetilap.
portfolio.hu, MTI, 2015. szeptember 6. vasárnap, 09:23
Fotó: Reuters

David Cameron miniszterelnök reméli, hogy megkapja ehhez a parlament felhatalmazását. Szavazásra a jövő hónap elején fogja előterjeszteni a kérést, de előbb meg kell győznie a munkáspárti képviselőket, hogy egyezzenek bele az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai állásainak bombázásába. Katonai fellépésre készül az embercsempészek ellen is, de ennek részleteiről a vasárnapi lap nem írt.

A The Sunday Times szerint felmerült az is, hogy a Szíria határához közel fekvő menekülttáborokból közvetlenül szállítsanak embereket Nagy-Britanniába, ahol 2011 tavasza, a szíriai polgárháború kezdete óta eddig mintegy 5 ezer szíriai kapott menedéket. London nem ért egyet azzal, hogy kvótákat szabjanak ki az uniós tagállamokra a menekültek befogadása céljából.

Cameron szerint a közvetlen szállítás célja, hogy a befogadott menekülők biztonságos úton jussanak el Nagy-Britanniába, és ne kelljen segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra, amely már eddig is rengeteg emberéletet követelt.

Az ENSZ menekültügyi szakosított szervezetének tudomása szerint a brit kormány négyezer szíriai menekült áttelepítését tervezi Nagy-Britanniába a szír határok körüli menekülttáborokból. A The Sunday Times kormányzati forrásai szerint ugyanakkor London ennek több mint a háromszorosát, összesen 15 ezer szíriai menekült befogadását fontolgatja.

Évek óta először többségben az EU-tagságot elvetők Nagy-Britanniában
Hosszú évek óta először többségbe kerültek azok, akik Nagy-Britannia kilépésére szavaznának a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazáson. A legfrissebb országos felmérés, amelyet a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap megbízásából készített a Survation közvélemény-kutató cég, kimutatta, hogy ha a 2017 végéig tervezett referendumot "holnap" rendeznék, a brit választók 51 százaléka arra voksolna, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A lap magyarázata szerint a fordulat egyértelműen az európai menekültválsághoz köthető. Az elmúlt évek hasonló közvélemény-kutatásai rendre a brit EU-tagságot pártoló szavazótábor kényelmes többségét jelezték, és még az előző, júliusban elvégzett felmérés is 54-46 százalékos megoszlást mutatott az EU-pártiak javára.

Az évtized elején, a munkáspárti Tony Blair miniszterelnökségének idején előfordult, hogy a brit szavazók több mint 60 százaléka támogatta Nagy-Britannia uniós tagságát.

A vasárnap ismertetett új felmérés kimutatta azt is, hogy a britek jelentős többsége - a kormányhoz hasonlóan - nem pártolja az EU-országokba érkező menekültek kvóta szerinti elosztásának tervét. A megkérdezettek 64 százaléka értett egyet azzal, hogy David Cameron miniszterelnök elvetette ezt az elképzelést, és mindössze 21 százalék támogatta az elosztási kvóta gondolatát.

Jórészt egyenlően oszlik meg a brit közvélemény abban a kérdésben, hogy Nagy-Britanniának be kellene-e fogadnia szíriai menekülteket. A felmérésbe bevont választók 29 százaléka azon a véleményen van, hogy egyetlen szíriait sem kellene befogadni - ez a legnagyobb egyedi csoport -, 12, 15, illetve 4 százalék, vagyis összesen 31 százalék ugyanakkor elfogadhatónak tartaná háromezer, tízezer, illetve 30 ezer szíriai menekült nagy-britanniai letelepülését

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.09.06 16:06

@Helianthus: "Azóta az olaj ára a padlón van"

Annyira mégsem, hogy az amerikai ellenőrzés alatt álló, olcsó szaudi és egyéb Öböl-országbéli olaj, és főleg gáz, el tudta volna árasztani Európát, vagy tud ilyesmiről? Az amerikaiak ezt nem az Öböl-országok érdekében akarják, hanem hogy megfosszák az oroszokat a legfontosabb bevételi forrásuktól. Ezért csináltak "arab tavaszt" Szíriában, ezért pénzelik az ISIS-t Asszad ellen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.09.06 15:34

@Pluralista: A szíriai konfliktus azért van, mert megtámadták Szíriát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.06 15:05

@isabella:

,,@Helianthus: Tisztelt uram, én nem cinkelt kártyákkal játszom, amit a pluralista úr mondott, legyen szíves ne másolja a nevem mellé, mintha én mondtam volna."

Elnézést!

(Ezt veheti hivatalos közleménynek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.09.06 14:36

@Helianthus: Tisztelt uram, én nem cinkelt kártyákkal játszom, amit a pluralista úr mondott, legyen szíves ne másolja a nevem mellé, mintha én mondtam volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.06 14:31

@Pluralista:

,,@isabella: A szíriai konfliktus az orosz-amerikai olajvezetékháború miatt van"

Nem logikus. Azóta az olaj ára már a padlón van. Ez fordítva szokott lenni, háború az olajért, aztán az olaj birtokában emelni az árakat.

A szíriai háború a jelenlegi ,,Új" Világrend lebontásának előkészítése, az öböl-háborúval együtt. Valójában 2001. szeptember 11-én volt a kezdőnap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html