A csillagos égbe drágul az alma - szegény szlovákok

Nagyon gyenge volt a tavalyi almatermés Szlovákiában és Európa-szerte, ezért üresek a raktárak. Az alacsony kínálat egyenes következménye a magas ár.
Barabás Júlia, 2018. március 28. szerda, 06:40
Fotó: Pixabay

A tavalyi almatermés rendkívül gyérre sikeredett, Szlovákia egyes régióiban szinte teljesen elfagytak az almafák a kora tavaszi hidegek során, másutt 40-50 százalékos volt a terméskiesés - emlékeztetett az új szó. A gazdák Európa-szerte az utóbbi tíz év legsilányabb almaterméséről beszélnek.

Lengyelországban a két évvel ezelőtti mennyiségnek csak a 64 százaléka termett meg, az olaszok pedig az előző évinek mindössze a 60 százalékát gyűjthették be. Nem csoda, hogy az európai raktárakban az elmúlt hónapban mindössze 2,4 millió tonnányi alma volt, ami 1,1 millió tonnával kevesebb az egy évvel korábbinál.

A szlovákiai üzletekben már most is drágább az alma, mint egy évvel ezelőtt, és a kereskedelmi és agrárpiaci szakértők arra számítanak, hogy rövid időn belül jelentős áremelkedés jön. A Szlovák Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint egy évvel ezelőtt átlagosan 0,99 euróba került az alma kilója, ma 1,35 euróba, nyárig azonban 1,80 euróra ugorhat az ár.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK