A gabonapiacon támadja a rubel a dollárt

Miután újabb rekorddal zárja az idei mezőgazdasági évet az orosz gabonaexport, Moszkva ebben is növelni akarja a rubel szerepét a dollárral szemben, új adóval erősítené költségvetési bevételeit.
Barabás T. János, 2015. június 30. kedd, 11:49
Fotó: MTI/EPA

A 2014-2015-ös mezőgazdasági évben Oroszország gabonaexportja meghaladta a 30 millió tonnát, vagyis több mint 19 százalékkal volt nagyobb az előző évinél - jelentette be a moszkvai vámhivatal.

Ezzel egy időben közölte a Reuters: a világ legnagyobb gabona importőre, Egyiptom tanulmányozza azt az orosz javaslatot, hogy legalább néhány orosz vállalatnak fizessenek rubellel az orosz búzáért. Nem világos, kitől származik az ötlet, a gabonakereskedők szerint kevés az esély elfogadására, mert a rubel heves árfolyamváltozásai komoly kockázatot jelentenek a hosszú lejáratú kontraktusoknál. Beleillik azonban a Kreml politikájába, amely elsősorban az ázsiai országokkal, így Vietnammal sikeresnek bizonyul, s amelynek célja a külkereskedelemben csökkenteni a dollár szerepét.

A hírek csupán néhány nappal a 2015-2016-os mezőgazdasági év kezdete, július 1 előtt láttak napvilágot, amely újabb bizonytalansági tényezőt hoz - egy új gabonaexport adót. Az exportőrök egy tonnánként minimum 50 rubeles, erősen progresszív adót kell fizessenek az államkincstárnak, amelynek célja elsősorban a hazai gabonaárak leszorítása. Ez három éve a legalacsonyabbra szoríthatja le - akár 29 százalékkal - az orosz gabonakivitelt, megemelve a világpiaci árakat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2015.06.30 12:47

Jé, addig ezt mondták, hogy ez egy jobbikos "moszkvai" konteó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html