A gazdagokat tenné még gazdagabbá Trump?

Adócsökkentést ígér a költségvetési hiány tartása mellett Dolnald Trump ingatlanmágnás, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje megválasztása esetére. Az előbbire számszerű terve van, az utóbbival kapcsolatban azonban már homályosabb a kép.
Napi.hu, 2016. augusztus 8. hétfő, 18:17
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje gazdasági programjának ismertetésével akar életet lehelni kampányába - derül ki a Washington Post cikkéből. Ezzel kapcsolatos terveit a magas presztízsű Detroit Economc Clubban vezeti elő. Nem véletlenül látogat az amerikai autóipar néhai központjába, amelynek összeomlása szimbóluma lett a feldolgozóipar leépülésének.

Trump be akarja bizonyítani, hogy komolyan vehető programmal rendelkező jelölt, továbbá a gazdaságra akarja terelni a szót, miután augusztus első hete a hibáiról szólt, továbbá arról, hogy a népszerűségi versenyben erősen lemarad versenytársával, Hillary Clinton volt demokrata külügyminiszterrel szemben.

Csökkentnék

Várakozások szerint Trump megerősíti azt az elkötelezettségét, amely szerint a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékra (a fejlett országok helyett az agresszív adópolitikát folytató feltörekvő országokéra jellemző szintre) csökkenti a vállalati nyereségadót. Ezzel, valamint az ingatlan-adásvételi adó eltörlésével és az új szabályozások bevezetésére vállalt moratóriummal akarja ösztönözni az új befektetéseket.

A bérből élőknek szóló osztogatás abból állna, hogy kormánya lehetővé tenné a gyermeknevelés költségeinek leírását az emberek adóköteles jövedelméből. A kínálat oldalán Trump felpörgetné az USA energiatermelését. Szakértői ettől hatezer-milliárd helyi, állami és szövetségi szintű pluszbevételt várnak négy évtizeden keresztül.

Felpörgetnék

Az ingatlanmágnás infrastruktúra-beruházások kezdeményezéséről is beszél és elismétli, hogy felülvizsgálná az USA külkereskedelmi megállapodásait. Emellett leteszi a főesküt a szerzői jogok védelmének megerősítése mellett. Tanácsadói szerint Trump programjának alapgondolata, hogy a gazdasági növekedés felpörgetésével növelhetik a középosztály béreit.

A független szakértők megállapították, hogy a terv drámaian javítaná a gazdagok helyzetét a középosztály rovására és a következő évtizedben 10 ezer milliárd dollárral dobná meg az államadósságot. Trump erre azzal reagált, hogy az elveszett bevételeket az adózás elkerülését lehetővé tevő kiskapuk bezárásával pótolná.

Hasonlóan azonban számos más elképzeléséhez ennek részleteivel is adós maradt eddig. Ugyancsak hiányzik a palettáról az a terv, amelyben bemutatná az állami kiadások csökkentésének módozatait.

Megadóztatnák

Clinton ellenfele tervének ismertetésével egy időben Floridában kampányol, ahol a munkahelyteremtésről fog értekezni. Saját gazdasági programját szintén Detroitban akarja bemutatni csütörtökön. Ez utóbbit háttéremberei a második világháború óta meghirdetett legnagyobb befektetési és munkahelyteremtései programként reklámozzák.

Korábban annyit árult el, hogy meg akarja adóztatni a magas jövedelmeket és különadóval terhelné meg a milliárdos vagyonokat. A közepes jövedelműeknek nem sokat ígért: újabb adókedvezményeket adna nagy kiadásaikra, mint például az egészségügyi ápolásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.08.09 09:29

@Dakota Summer:
Trumpot meg kell védeni, ezt adta ki Orbán? Eddig is lexarták, ezután belenyomják az orrát is. Ezért csak magát okolhatja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.08.09 07:17

@Debil Summer: Szegeny kis dakota, nem eleg, hogy a orban segge mellett putyinet is nyalnotok kell, most meg jott ez a donald kacsa is. Remelem, hogy a tobb munkaert tobb fizetest is kaptok :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.09 06:29

@Dakota Summer: nem véletlen, jogy nem írták le a "független szakértők" nevét....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.09 06:27

Sem.a társasági adó csökkentése, sem az ingatlanszerzédi adó eltörlése önmagában nem alkalmas a gazdagok jövedelmének drámai emelésére. Ez tehát megint clintonista bullshitt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html