A helyzet fokozódik: Washingtonban is cserét tervez a magyar kormány

Nyáron hazarendelik Washingtonból Szemerkényi Réka nagykövetet - tudta meg az atv.hu kormányzati forrásból. Utódja Szijjártó Péter miniszter helyettese, Szabó László lehet.
Domokos Erika, 2017. április 4. kedd, 12:53
Fotó: Napi.hu

Szemerkényi hazahívásának hírét megerősítették kormányzati források az ATV-nek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már jelezte neki, június végén minden bizonnyal haza kell utaznia. A magyar diplomácia számára kulcsfontosságú állomáshelyen az utódja Szabó László külügyminiszter-helyettes lehet, erről azonban még nincs hivatalos döntés - értesült forrásaitól az atv.hu.

Szemerkényit 2015 februárjában nevezték ki, a fagypontra esett magyar-amerikai kapcsolatok rendbehozását várták tőle az Obama-adminisztráció alatt is.

Szemerkényi februárban arról is beszélt, hogy lesz-e Orbán-Trump találkozó. Nagyon úgy néz ki, hogy egyelőre nem - mondta akkor, megjegyezve, hogy "egy ilyen világhatalomnál vannak olyan nagy ügyek, melyek meghatározzák az elnök naptárát, a kereskedelmi kapcsolatok, Kína, a Közel-Kelet" - írja a hírportál.

Az atv.hu híre szerint a kormányban volt, aki most nehezményezte, hogy az atlantista Szemerkényi Réka, a diplomáciai csatornákat nem használta ki eléggé, hogy az amerikai külügyminisztériumot "kellőképpen tájékoztassa" a lex CEU-ról, a felsőoktatási törvény módosításáról és megvilágítsa az amerikai State Department számára, hogy egy legitim és nem diszkriminatív szabályozásra készül az Orbán-kabinet.

HOZZÁSZÓLÁSOK