"Ha nem erős a többség, akkor azért lesz arra lehetőség, hogy bizonyos olyan kérdésekben, amelyekben a párt és Trump nem ért egyet, kikényszerítsék az elnöktől bizonyos döntések meghozatalát. Ebből a szempontból a szenátusnak, illetve a képviselőháznak komoly hatáskörei vannak, tehát az elnök hatalma nem korlátlan, sőt nagyon sok esetben együttműködésre van kényszerítve a törvényhozással" - fejtette ki az InfoRádióban Ugrósdy Márton.

Azt érdekes kérdésnek látja a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője, hogy azok a politikusok, akik ellenszenvesen viselkedtek Trumppal és igyekeztek eltávolodni a kampányától, mennyiben lesznek hajlandóak együttműködni vele a későbbiekben.

"Trump elég pragmatikus abból a szempontból, hogy a saját céljai érdekében ügyesen használja a rendelkezésre álló eszközöket. Ha arról van szó, biztosan tesz majd engedményeket. Az könnyebbség számára, hogy néhány konkrét ígéreten kívül nincsen programja, legalábbis amelyet ismernénk. Adott esetben a politikája kialakításakor vagy csapatának összeállításakor tud kedvezményeket és gesztusokat tenni a kongresszusi képviselők, illetve szenátorok felé is. Nem indul rossz alkupozícióból" - jegyezte meg Ugrósdy Márton.

Azok a képviselők, akik kiálltak vagy esetleg fel is szólaltak Trump ellen, be fognak állni a sorba, ha kell - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője. "Lesznek majd olyan alkuk, amelyekben mindketten jól járnak. Ez azon fog múlni, hogy ki-ki a saját választókerületekben milyen előnyöket remél azokból a kormányzati döntésekből, amelyért felajánlja a támogatását. Elvi korlátokról nem beszélnék" - fogalmazott az InfoRádióban.