Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel igazságügyi reform már régóta komoly vitát okoz a varsói kormány és az EU-s intézmények között. Az Európai Bizottság szerint a bíróságok fokozott politikai ellenőrzése a hatalmi ágak szétválasztásának elvével ellenkezik, és ezért elindították az EU alapszerződésének hetes cikkelye szerinti eljárást a lengyel kormány ellen. Ugyanezt az eljárást indította el az Európai Parlament a magyar kormánnyal szemben idén szeptemberben - emlékeztet a 444.hu.

A vita egyik legélesebb pontja, hogy a reformok értelmében nyugdíjazták a lengyel legfelsőbb bíróság több tagját, és elkezdték a helyüket új bírákkal feltölteni. Az Európai Bizottság közben kötelezettségszegési eljárást indított a törvény miatt, ami már - megegyezés híján - az EU luxemburgi bírósága előtt van.

A bizottság azt kérte az EU bíróságától, hogy szólítsa fel a lengyel kormányt, hogy ameddig nincs ítélet, addig függesszék fel az új törvény alkalmazását. Ezt kérték egyébként a lengyel legfelsőbb bíróság tagjai is. Az Európai Bíróság helyt adott pénteken az Európai Bíróság kérésének és egy elnökhelyettesi végzésben visszaható hatállyal kimondta, Lengyelország köteles azonnal felfüggeszteni a legfelsőbb bíróság bírái nyugdíjkorhatárának csökkentésére vonatkozó nemzeti rendelkezések alkalmazását.

A lengyel kormány most elfogadta a felfüggesztést, és közölték, hogy a 27 új bíró folyamatban lévő kinevezését egyelőre leállítják. A döntés belpolitikai jelentőségét növeli, hogy vasárnap önkormányzati választásokat tartanak Lengyelországban.

Képünk forrása: AFP Photo/Janek SKARZYNSKI