Budapest végre eldöntötte, hogy odaáll a 2024-es olimpiai játékok rendezési jogáért küzdő álló három város (Los Angeles, Párizs és Róma) mellé a startvonalra - értékeli az olimpiai logó múlt heti bemutatását Liam Morgan, az insidethegames.biz sportportálon megjelent írásában. A portál a brit Dunsar Media Company Limited tulajdonában van.

Az olimpiai mozgalmon kívüli közvéleménynek vélhetően el sem jutott még a tudatáig, hogy Magyarország fővárosa egyáltalán elindul az olimpiáért, miután a szervezők "téli álomba" merültek, azt követően, hogy tavaly ősszel eldőlt a jelentkezés ügye. Párizs és Los Angeles - illetve valamennyire Róma is - ezzel szemben azonnal "belecsapott a levesbe".

Robbantani kell(ett volna)

Leszámítva, hogy tavaly formálisan bejelentették az indulást, a Budapest 2024 projekt szervezői csak bámulták a jócskán előttük futó többi jelentkező hátát. Talán segít ezen valamit a logó bemutatása a festői budapesti panorámával a háttérben. Talán most már tényleg elkezdik a kampányukat. Morgan - aki Budapestről küldte blogbejegyzését portáljának - úgy érzi, hogy a helyi szervezők alaposan lemaradtak 2024 nyári játékok megszerzéséért folyó versenyben. Változtatniuk kell, mégpedig gyorsan!

A külső szemlélőnek az a benyomása, hogy aki egy ilyen nagy projektet meg akar szerezni, annak azon kell lennie, hogy azonnal az élre álljon, ne hagyjon kétséget afelől, hogy pontosan tudja, mit és hogyan akar elérni.

Inkább lesben álltak

A budapesti szervezők ehelyett úgy döntöttek, hogy inkább jó messzire lesben állnak, kivárják, amíg eljön a megfelelő esély, hogy a lépéseikkel felhívják magukra a figyelmet. Kockázatos taktika, ami vagy bejön, vagy nem. Az általános vélekedés szerint inkább nem.

Ezt az esélyt az e heti lausanne-i SportAccord Conventionben láthatták, amely lehetővé teszi a jelentkező városoknak, hogy beindítsák a lobbizást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjainak szavazataiért a 2017. szeptemberi döntésig tartó hosszú menetelés elején. (A 2014-es játékokról Peru fővárosában, Limában határoz a NOB.)

Fürjes Balázs, a Budapest 2024 pályázat kormányzati felelőse nem hagy kétséget efelől. Az insidethegames.biz újságírójával folytatott hosszú beszélgetésen világossá tette: előnyösnek vélik, hogy a logó bemutatását a SportAccord elé időzítették.

El akarták vinni a show-t

A budapesti szervezők úgy vélik, hogy az időzítéssel a rivaldafénybe kerülhetnek nagyobb nemzetközi hírnévvel rendelkező versenytársaikkal szemben. Kérdés, hogy ez feledteti-e a korábbi várakozást, az információhiányt, amelynek nyomán egyesek feltették a kérdést: egyáltalán tudják ezek, hogy jelentkeznek egy olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

A szervezők azt állítják, hogy a halogatás tervezett volt, így akartak időt nyerni a rendezés teljes társadalom támogatásának megszerzéséhez. Emellett emlékeztették a külföldi sajtómunkást arra, hogy az igazi jelentkezést, a Candidature File-t csak jövő februárban kell benyújtani és több mint elég idejük van egy jól kitalált kampány felfuttatására a verseny csúcspontja előtt.

A magyar szervezők és a kommunikációért felelős londoni M Integrated Solution Plc többször említette Morgannak azt is, hogy a jelentkezés nem csupán a fővárosról szól, hanem az egész nemzetről. A cikkíró szerint nem árt e szempont ismételgetése, miután a játékok támogatottsága a 60 százalékos szint körül ingadozik.

Hadd csináljuk!

A szervezők sokszor hivatkoznak a NOB Agenda 2020-as reformtervére, amelyet azzal bírálnak a kritikusok, hogy csupán retorikai szólamokból áll. Sok beszédnek sok az alja. Morgan úgy látja, hogy Fürjes pontosan tisztában van ezzel. Pontosan tudja, hogyan kell elővezetnie mondanivalóját az Agenda 2020-ba csomagolva. A helyzet azonban az, hogy a három másik szervezőbizottság is ezen a nyelven beszél.

Az Agenda 2020 a változásról szól, és Budapest pontosan beleillik ebbe a szándékba. A magyar szervezők a NOB által kijelölt úton haladva, valósággá tehetik az Agenda 2020-ban foglaltakat. Megmutathatják, hogy a tervek megvalósíthatók - derül ki a kormánymegbízott szavaiból.

Van benne ráció

Sok minden szól az ellen, hogy a kelet-közép-európai város olimpiát rendezzen, de azért vannak pozitívumok is. Adott a különleges helyszín, a várost kettészelő Dunával, amely a játékok résztvevőinek és nézőinek egyik fő közlekedési útvonala lehet.

Más kérdés, hogy a szintén lenyűgöző természeti és kulturális örökséget felmutató Almati, Kazahsztán fővárosa hófödte hegyei ellenére elbukta a 2022-es téli játékok rendezési jogát Pekinggel szemben, amelynek gondjai lesznek a hó előállításával.

Zene lesz a NOB-tagok fülének a magyarok szenvedélyes lelkesedése az olimpia iránt, a bizonyítási vágy, hogy a játékok megrendezésének segítségével végre hátat fordíthassanak tragikus történelmüknek és a jövőbe irányítsák tekintetüket.

Van egy évforduló

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nemrégiben emlékeztetett arra, hogy 2024-ben lesz a 35. évfordulója a magyarországi rendszerváltásnak. Ez megint szép, csak ugyanaz a bibi vele, mint a sok minden mással: a versenytársaknak is van egy évfordulójuk. Páris 1924-ben rendezett olimpiát, Los Angeles 1984-ben. Az egyik 100 a másik 40 éves évfordulót ígér.

Tetszeni fog a NOB-tagoknak, hogy Budapesten ideiglenes sportlétesítményeket építenének, így el lehetne kerülni a halott sportpályák Athénből és Pekingből ismert látványát.

Nagyot álmodnának

Ha a NOB Budapestnek adná a 2024-es nyári játékok rendezésének jogát, azzal kétségtelenül precedenst teremtene - éppen ezért valószínűleg tartózkodnának egy ilyen merész lépéstől. A nagy budapesti felhajtást - különösen az elmúlt napok látványos eseményeit - is figyelembe véve az olimpiai weboldal szerzője úgy gondolja, nagyon messze van még egy ilyen forgatókönyv megvalósulásának lehetősége.

Ami azt illeti, szerinte igen kevesen vannak, akik bármi esélyt adnak Budapest győzelmének. Fürjes ugyanakkor optimista, hiszen az itteni szervezőknek megvannak a terveik, számukra nem kérdés a siker. Ez egy maratoni verseny, amelyet sprintelve kell megtenni és a finis 2017-ben Limában lesz...