A négynapos munkaidőt javasolnak a német autóiparban

A négynapos munkahét bevezetésével előzné meg a tömeges munkahelyvesztést a német feldolgozóiparban az IG Metall szakszervezet elnöke - írja az MTI külföldi hírforrásokra hivatkozva.
Domokos Erika, 2020. augusztus 15. szombat, 15:18
Fotó: Reuters

A 2,3 millió alkalmazottat képviselő legnagyobb németországi szakszervezet első embere Jörg Hofmann a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjúban elmondta, hogy jelenleg rövidített munkaidőről folynak egyeztetések egyebek között a Daimler, a ZF és a Bosch autóipari vállalatnál.

Véleménye szerint a négynapos munkahét bevezetése épp a megfelelő válasz lenne az autóiparban zajló strukturális átalakulásra, mivel lehetővé tenné a munkahelyek megőrzését a leépítések helyett. A későbbiekben pedig a tapasztalatok alapján a fémipari, elektronikai és villamosgép-ipari ágazatok vállalatai is átvehetnék a munkahelyek megőrzésének ezt a módját.

Az IG Metall szakszervezet elnöke nem látja akadályát annak sem, hogy a munkaidő csökkentése a bér kiegészítésével történjen meg, hiszen "a munkaadóknak is érdekükben áll a munkaidőt rövidíteni a dolgozók elbocsátása helyett, mert ezáltal biztosítani tudják maguk számára a szükséges szakembergárdát, és egyúttal megszabadulnak a tömeges elbocsátások anyagi terheitől".

A kormánytól az eddiginél nagyobb erőfeszítést vár az IG Metall elnöke a koronavírus-válság következményeinek kezelésére. A munkahelyek megtartása érdekében 24 hónapra kellene meghosszabbítani a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását - mondta Jörg Hofmann. A nyaralási szezon végeztével újra kell értékelni a helyzetet, de véleménye szerint "a kormánynak igazítania kell majd a konjunktúraprogramon" - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.08.15 20:46

@gonterl: vagyis az ember nem tart lépést a fejlődéssel.
megoldás különben?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gonterl, 2020.08.15 20:37

A technológiai és a szervezési fejlődés a termelékenységet olyan mértékben megnövelte, hogy a fizetőképes keresletet, kevés ember is ki tudja elégíteni. A termelékenység növekedéséből eredő javakból, döntően a tőke tulajdonosok részesednek, mások csak elhanyagolható mértékben. A jövedelem különbségek olyan mértéket értek el, ami már az emberek többségének sérti az erkölcsi értékítéletét. Bizonyos foglalkozások és beosztások érthetetlenül magas jövedelmei joggal sértik a munka nélkül élőket, vagy az alacsony munkabérért foglalkoztatottakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html