A fejlődést a fokozódó világgazdasági bizonytalanság veti vissza, a növekedés azonban nem áll le és továbbra is Németország lesz az európai gazdaság motorja - hangsúlyozta a miniszter. A kormány derűlátóbb a vezető gazdaságkutató intézeteknél, amelyek az előző héten frissített közös előrejelzésben a korábban becsült 2,9 százalékról 0,8 százalékra módosították a német GDP 2012-es alakulására vonatkozó prognózist.

2011-ben a hazai össztermék 2,9 százalékkal nőhet - áll a kormány új előrejelzésében, amely optimistább a tavasszal összeállított előző prognózisnál, amelyben 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re. A vezető gazdaságkutató intézetek ugyancsak 2,9 százalékos gazdasági növekedést várnak 2011 egészére.

2012-ben a kormány szerint a belső piac ösztönzi leginkább növekedésre a német gazdaságot, az export pedig a világgazdasági növekedés lassulása miatt gyengébb ütemben bővül, az idei 7,5 százalékos növekedés után jövőre már csak 3,5 százalékkal nő Németország kivitele.

Ugyanakkor a munkaerőpiaci helyzet tovább javul, a munkanélküliségi ráta az idén az év végére az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre, 6,7 százalékra süllyed az év első felében regisztrált 7 százalékról, és a kedvező folyamat 2012-ben sem áll le a kormány számításai szerint.

A háztartások jövedelme is nő a, az idén 3,2 százalékkal, jövőre 2,9 százalékkal, az infláció pedig mérséklődik, az idei 2,3 százalékról 1,8 százalékra csökken 2012-ben.