Kedvező folyamatok fognak érvényesülni 2016-ban a román gazdaságban, véli a bukaresti elemzők többsége. A szakemberek arra számítanak, hogy a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,6 százalékra becsült ideit, s megközelíti a 4 százalékot. A növekedés fő motorja a bukaresti Új Magyar Szó internetes újságja szerint a felpörgő fogyasztás lesz.

Költekezést is jósolnak

A fogyasztásra ösztönzően hat a minimálbér emelkedése éppúgy, mint az áfának 24-ről 20 százalékra való csökkentése. Az államháztartási hiány valószínűleg magasabb lesz a tavalyinál, 3 százalék körül mozog majd. Ennek egyik oka, hogy idén helyhatósági és parlamenti választás is lesz, s szinte törvényszerű, hogy választási évben a kormány költekezőbb, mint egyébként.

Az infláció, ha kis mértékben is, de valószínűleg ismét pozitív lesz. A Román Nemzeti Bank (BNR) becslései szerint 2015 végén az árak 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az év elején, de 2016 végére 1,1 százalékot várnak. Egyes szakemberek ennél magasabb, 2 százalékot megközelítő inflációt jósolnak. 2015. május 7-én a BNR történelmi mélypontra, 1,75 százalékra csökkentette a banki alapkamatot. Jó eséllyel ez megmarad idén is, bár vannak elemzők, akik elképzelhetőnek tartják, hogy 2 százalékra nőjön a mértéke.

Mi lesz az árfolyamokkal?

Az euró-árfolyam az év nagy részében várhatóan 4,3 és 4,4 lej között mozog majd. A szakemberek többsége 4,37 lejes átlagárfolyamot valószínűsít az idei évre. 2015-ben az export volumene valószínűleg meghaladta az egy évvel korábbi 52,5 milliárd eurós rekordértéket. Ennek ellenére a külkereskedelmi mérleghiány jelentősen nőtt, mintegy 6,4 milliárd euró volt.

A tendencia minden bizonnyal idén is folytatódni fog, a kivitel értéke optimista jóslatok szerint el fogja érni a 60 milliárd eurót. Az import azonban még nagyobb arányban fog nőni, vélik az elemzők, aminek következtében a mérleghiány a tavalyinál is nagyobb lesz.