A spanyol parlament megszavazta a költségvetési plafont

A spanyol parlament csütörtökön megszavazta a kormány által javasolt 118 milliárd eurós költségvetési plafont a 2017-es évre, valamint döntött a minimálbér, és különböző adók emeléséről is.
MTI, 2016. december 15. csütörtök, 19:12
Fotó: MTI/EPA

Cristóbal Montoro, spanyol pénzügyminiszter az előterjesztés ismertetésekor hangsúlyozta az államháztartási hiány csökkentésének közös célját, hogy az 2018-ra az Európai Bizottság elvárásai szerint kevesebb legyen 3 százaléknál.

A javaslatok elfogadásával a parlament megszavazta a társasági adó módosítását, amely emelést és különböző típusú kedvezmények megszüntetését jelenti, valamint jóváhagyta a dohánytermékek, és tömény szeszesitalok jövedéki adójának emelését. Az intézkedésektől 4,8 milliárd euró bevételt remél a spanyol kormány.

A törvényhozás döntött a minimálbér 8 százalékos emeléséről is, amely 707 euróra nő a jövő évtől.

A több mint egy hónapja hivatalba lépett, kisebbségben kormányzó konzervatív Néppárt (PP) mellett a javaslatokat támogatta az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és a Kanári-szigeteki Koalíció.

HOZZÁSZÓLÁSOK