A német hírmagazin szerint a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ világszerte több mint 350 szálloda online szobafoglalási rendszerébe férkőzött be a szigorúan titkos királyi portás projekt részeként, és az adatbázisokból kigyűjti a kormányzati - .gov kiterjesztésű - e-mail címeket. Ezek alapján előre tudják jelezni diplomaták, hivatalos állami küldöttségek utazásait.

A foglalásokat elemző szakértők az információkat továbbítják az úgynevezett technikai osztálynak (TECA), amely megteszi az előkészületeket a fontosnak tartott szállodavendégek fogadására, egyebek között a szobatelefon lehallgatására. Az adatok alapján terepmunkára szakosodott hírszerzők bevetésével járó úgynevezett Humint - Human Intelligence - műveleteket is kidolgozhatnak - írta a Der Spiegel az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiszivárogtatott dokumentumaira hivatkozva.

A királyi portás programot 2010-ben kezdték el, és házon belül jelentős innovációként tartják számon. A projektnek külön emblémája is van, egy koronát, palástot viselő, egyik szárnyában jogart tartó pingvin. A dokumentumokból nem derül ki, hogy hány diplomata vagy delegáció esetében használták a programot, az viszont biztos, hogy hasznosnak tartják. Ezt jelzi, hogy tervezik a kiterjesztését autókölcsönző cégek foglalási rendszereinek megfigyelésére is - írta a Der Spiegel. A CCHQ nem kommentálta a hírmagazin értesülését.