A tömegbe hajtott egy teherautó Stockholmban

Legalább hárman meghaltak és nyolcan megsérültek, amikor nem sokkal délután három óra előtt a svéd főváros Drottninggatan nevű sétálóutcáján emberek közé hajtott egy teherautó. Később lövöldözés volt a Fridhemsplanon, a rendőrök pedig legalább egy embert őrizetbe vettek. A Dagens Nyheter lap szerint pánik tört ki, százak menekültek az utcán.
Szabó Dániel, 2017. április 7. péntek, 15:39
Fotó: AFP

A szemtanúk szerint a jármű szándékosan hajtott a tömegbe a Drottninggatanon (Királynő) utcán, ami Stockholm egyik legforgalmasabb sétálóutcája. A hatóságok négy óra előtt nem sokkal bejelentették: terrorizmussal kapcsolatos cselekvésként kezelik a kialakult helyzetet.

A helyszínen több ember feküdt az úton. A portál információi szerint legalább három embert újra kellett éleszteni. A környéket a rendőrség fél négykor teljesen lezárta, csak a tűzoltóautók és a mentők mehetnek be a területre. A jelentések alapján pár száz métert tehetett meg a jármű, mire az utca végén egy boltba csapódott. A közeli egyetemi kórházban készenléti állapot van, ha még több sebesültet szállítanának be.

Az Expressen később arról írt, hogy a feltételezett támadás után háromnegyed órával a Fridhemsplan utcán, a helyszíntől nem messze lövöldözés volt. A rendőrség ezt nem erősítette meg, azonban azt igen, hogy a Királynő utca közelében, az Ahlens bevásárlóközpontnál valóban lövések dördültek. Vélhetően az itteni fegyverest vehették őrizetbe a néhány saroknyira lévő Klarra Norán. Nem tudni, hogy hány elkövető lehet, egyelőre a hatóságok egy emberről beszéltek a Dagens Nyheternek (DN).

Továbbá annyit közöltek, kettő halott és több sérült van, valamint egy embert őrizetbe vettek. A rendőrség nem volt hajlandó kommentálni, hogy az autó sofőrjét fogták-e el. Korábban több egymásnak ellentmondó hír jelent meg az elkövetőről: szemtanúk azt állították, hogy miután a boltba csapódott, kiugrott a járműből és fegyvert rántott, mások szerint eszméletlenül feküdt a vezetőülésen, megint mások azt mondták, hogy az ütközés után a teherautó elejében robbanás történt.

Lopott kamion, lezárt város

A teherautóról annyi derült ki, hogy a támadás előtt fél-háromnegyed órával lophatták el. A sajtó információi szerint rakodás közben valaki beszállt és elrabolta az autót. Korábban nem lehetett tudni, hogy a sofőrrel mi történt: a teherszállító cég később a sajtónak annyit mondott, hogy a férfi jól van, könnyebben megsérült, sokkban van, a rendőrség kihallgatta, a támadóról kérdezték.

A stockholmi belvárost teljesen kiürítik a hatóságok, a közlekedési pontokat lezárták, a város repterei és a pályaudvarok nem indítanak és fogadnak járatokat. A nemzetközi hajóforgalmat is leállították. Város szerte, hangosbemondókon figyelmeztetik az embereket a zárlatra, arra kérnek mindenkit, hogy ne induljon útnak, a lehető legrövidebb úton térjen haza - írja a DN.

"Svédországot megtámadták"

Délután 4 órakor Stefan Löfven miniszterelnök hivatalosan is terrortámadásnak nevezte a történteket és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. "Svédországot megtámadták, a kormány mindent megtesz, hogy segítse a hatóságokat és megvédje az embereket" - mondta el, miután látogatást tett Skenében, ahol a hét elején egy iskolabusz felborult és hárman meghaltak a balesetben.

Svédországban legutóbb 2010-ben történt terrortámadás, akkor egy iraki férfi két bombát robbantott fel Stockholmban. Senkit sem sebesített meg, ő maga viszont meghalt az egyik detonációban.

Az elmúlt években a svéd titkosszolgálat jelentései szerint legalább 700 fiatal utazhatott a skandináv országból Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Azóta több műveletben legalább 100 embert tartóztattak le és hallgattak ki azzal a gyanúval, hogy a terrorszervezettel működött együtt vagy osztotta annak szélsőséges nézeteit.

A hétfőn az Iszlám Állam már elkövetett egy terrortámadást: a szentpétervári metróban robbantottak fel két pokolgépet.

Az eseményeket a Euronews élőben közvetíti:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kéri a Stockholmban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy amennyiben segítségre van szükségük, hívják azonnal a Nagykövetség ügyeleti telefonszámát: +46762274707

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2017, 2017.04.08 09:10

Svédország több menekültet fogad be iszlám országokból, mint bármelyik másik nyugati ország a világon. A nemi erőszakok száma drámaian megnőtt, létrejöttek a nem létező no-go zónák. pl. 'Rinkeby, Stockholm északi külvárosa, egy teljesen iszlám által uralt terület. A rendőrök azt mondták, hogy egy teljesen no-go terület számukra, és az újságírók számára.'
Egy dokumentumfilmes le akarta ellenőrizni, valóban léteznek-e ezek a 'nem létező' no go zónák (magyar felirattal):
https://www.youtube.com/watch?v=7zsO3obaUF4

Rendőrök: "Ha a rendőrség üldöz egy másik autót, valamilyen bűntény miatt, és elérik ennek az övezetnek a határát, a rendőr nem fog utána menni." pfff
itt tartanak a marhák, nem csoda h egy másik videón, egy migráns 3 rendőrt ver meg, a rendőrautót meg szétzúzta
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2017.04.08 08:02

Földnyúzónak csak addig nagy a pofája, míg egy migrács páros lábbal nem száll a családjába. Az ilyen hülye fel sem fogja h. ez másnak is ugyanolyan tragédia lenne, mint neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.04.08 01:28

100 muszlimból hány muszlim követ el terrorcselekményt?
Hát 100 nem muszlimból hány követ el terrorcselekményt?
A muszlimokat hány helyen szólítja fel a korán az erőszakra a nem muszlimokkal szemben?
(a nők jogairól pl: többnejűség lehet/többférjűségért megkövezés jár) , pedofília támogatásáról, homokosok üldözéséről, rabszolgaságról, kéz/láb levágásokról büntetésből, stb. már ne is beszéljünk)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.04.07 23:43

@foldnyuzo:
Te marha, most meg az idővel kavarodtál össze!
Összemosod a múltat a jelennel.
Te marha, Európában lassan már 1 keresztény se lesz...

Jó neked úgy, hogy csak az orrod látszik ki a migránycsok hátuljából?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.04.07 22:42

@foldnyuzo: Breivik a pont a mindent lerombolni kész fajtádon rágott be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html