Cikkünk folyamatosan frissül.

Robbanás történt a szentpétervári metró két különböző állomásán, a Szennaja Ploscsagynál és a Tyehnologicseszkij Insztyitutnál hétfőn. Az orosz sajtó úgy tudja, hogy egy-egy vagont robbantottak fel. A Fontanka elnevezésű szentpétervári hírportál hétfő éjjeli értesülése szerint 14-re nőtt a Szentpéterváron elkövetett metrórobbantás halálos áldozatainak száma. Eddig 50 sérültről tudnak, közülük többen életveszélyes állapotban vannak - számolt be az orosz portál.

A két robbantás után több az egész metróhálózatot és a felszínen több utat is lezártak. A hatóságok sokáig csak annyit közöltek, hogy bűncselekmény miatt nyomoznak. Az Interfax tájékoztatása szerint magyar idő szerint fél négykor az  ügyészség bejelentette, hogy terrortámadásként kezelik a történteket. Magyar idő szerint délután 3-kor a rendőrség arról tájékoztatott, hogy egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet találtak a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson.

 

Több ember meggyulladt, lángra kapott a hajuk. A kocsikban és az állomáson sűrű füst volt. Azt mondták nekünk, hogy menjünk a kijáratok felé, de én ott maradtam, mert az egyik barátom egy olyan vagonban, amely mellett felrobbant a bomba - nyilatkozta egy szemtanú a lapnak.

A szentpétervári városvezetés nem sokkal az eset után bejelentette, hogy az áldozatok családtagjainak 2 millió rubel (10,4 millió forint) támogatást ad. Emellett, amikor újraindul  a tömegközlekedés ingyenessé teszik, hogy mindenki hazajuthasson. Az önkormányzat egyelőre mindenkitől türelmet kért, a helyi rendőrség pedig arról tájékoztatott, hogy mindent megtesznek "a biztonság és a rend fenntartásáért."

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium nem tud magyar sérültekről. A támadást felfoghatatlannak és elfogadhatatlannak nevezte Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Együtt érzünk azokkal, akik elveszítették szerettüket, a sérülteknek pedig testi és lelki felépülést kívánunk - áll Menczer Tamás közleményében.

Putyin is a városban van

A héten Szentpéterváron tartják meg az Oroszországi Media Forumot, amelyen a tervek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök is jelen lesz. Az államfő jelenleg is a városban, Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel folytatott munkaebédet. Putyint azonnal értesítették a robbantásokról, aki sajtótájékoztatóján azt mondta, korai lenne még terrortámadásról beszélni.

Moszkvában hét évvel és öt nappal ez előtt volt hasonló támadás, akkor is a metróban robbantottak. A két öngyilkos merénylő 40 embert ölt meg, több mint százan sérültek meg. Szakértők szerint az orthodox szenthét miatt történik több terrortámadás a március végi, április eleji időszakban.

Az elmúlt hetekben több tömegtüntetés is volt Oroszországban a korrupció ellen. Két héttel ezelőtt letartóztattak több tucatnyi Putyin-ellenes tüntetőt és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust is.