A vártnál jobban takarékoskodtak az amerikaiak

Emelkedtek a fogyasztói kiadások és a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban októberben, de a háztartások a vártnál nagyobb mértékben növekvő jövedelmek egy részét befektették és ezzel héthavi csúcsra repítették a megtakarításaikat. A kiadások azonban így is elég magasak voltak ahhoz, hogy alátámasszák a gazdasági növekedést a negyedik negyedév elején.
MTI, 2016. november 30. szerda, 17:30
Fotó: MTI/EPA

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a fogyasztói kiadások 0,3 százalékkal 38,1 milliárd dollárra emelkedtek októberben. Elemzők 0,6 százalékos bővülésre számítottak a szeptemberi, 0,5 százalékról felfelé, 0,7 százalékra módosított bővülés után.

A jövedelmek 0,6 százalékkal 98,6 milliárd dollárra nőttek az év tizedik hónapjában. A szeptemberi 0,3 százalékos bővülést ugyancsak felfelé, 0,4 százalékra módosították a felülvizsgálat során. Elemzők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak októberről.

A megtakarítások 860,2 milliárd dollárra ugrottak a szeptemberi 814,1 dollárról, és ezzel idén március óta a legmagasabb szintre jutottak.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) 70 százalékát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK