Januártól nem közlünk több gazdasági adatot, mivel a kormányzat közszférát érintő kiadáscsökkentési tervei a statisztikai hivatal működését veszélyeztetik - mondta a La Repubblicának adott interjúban Enrico Giovannini, az ISTAT elnöke. Mint hangsúlyozta, az inflációra, államháztartási hiányra, lakossági keresetekre és foglalkoztatottságra vonatkozó adatok publikálásának beszüntetése minden egyes késedelmes nap után hatalmas EU-s pénzbírságot jelentene Olaszországnak, ám Giovannini szerint sem a kormánynak, sem a parlamentnek nem áll érdekében, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Az adatközlés beszüntetése nagy valószínűséggel az eurózóna válságának reflektorfényében fürdő országgal szembeni piaci bizalmatlanságot is fokozná.

Mario Monti szakértői kormánya idén 4,4 milliárd eurós kiadáscsökkentést tervez, ám az összeg jövőre 10,6, míg 2014-ben 11 milliárdra hízna, elsősorban a közszolgák tizedének elbocsátása által - emlékeztetett a Reuters. Az ISTAT büdzséjét Giovannini elmondása szerint a jelenlegi 176 millióról jövőre 150-160-ra vágnák, amely fele a francia és harmada az északi országokban található testvérintézmények költségvetésének.

Az ISTAT 2500 kisebb jelentés mellett mintegy 300 adatállományt közöl évente, ami negyedével több a tavalyinál, ráadásul ezek 70 százaléka az Eurostat követelményeinek való megfelelést szolgálja. Az elmúlt hetekben több adat közlését is késleltette a hivatal alkalmazottainak egy csoportja, akik azt sérelmezik, hogy két évvel ezelőtt kihirdetett előléptetésük máig nem lépett életbe.