Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervezet több kedvező intézkedést, lényegében adócsökkentést irányoz elő azzal indokolva ezt, hogy a tengeri talapzatban rejlő nyersanyag kitermelése kockázatos, a módosításokkal pedig növelni akarják Románia vonzerejét a befektetők számára.

A bukaresti kormány tavaly fogadta el a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő jogszabályt, amit azonban az érdekelt beruházók, az osztrák OMV-Petrom és az amerikai ExxonMobil számára kedvezőtlen formában szavazott meg a parlament Liviu Dragnea akkori szociáldemokrata pártelnök javaslatára. Emiatt az ExxonMobil azt a lehetőséget is mérlegeli, hogy kivonuljon a projektből. A befektetők még nem hoztak döntést a kitermelés elkezdéséről.

Már Trump is sürgette

A román média emlékeztetett, hogy a fekete-tengeri földgáz kitermelését Donald Trump amerikai elnök is sürgette augusztusban, amikor hivatalában fogadta Klaus Iohannis román elnököt. Akkor jelezte, hogy az Egyesült Államok várja, hogy a román befektetési feltételek kedvezőbbek legyenek. A tervezet két nappal az előtt jelenik meg, hogy Viorica Dancila román miniszterelnök az Egyesült Államokba látogat, ahol többek között Mike Pence amerikai alelnökkel találkozik, akivel egy megállapodást ír alá az energia témakörben.

Az Inscop Research román közvélemény-kutató pénteken közzé tett egy felmérést, amely a román lakosság energetikai kérdésekben kinyilvánított álláspontját vizsgálta. A megkérdezettek 75,6 százaléka értett egyet a fekete-tengeri földgáz kitermelésével, 14,7 százalék ellenezte. A legtöbb megkérdezett, 37 százalék úgy vélte, hogy így a román lakosság előnyösebb áron jutna gázhoz, 17,6 százalék Románia energiafüggetlenségének elnyerését látja ezáltal megvalósíthatónak.

Kinek jó, ha nem termelik ki?

A megkérdezettek fele szerint az oroszok húznak a legtöbb hasznot abból, ha a nyersanyagot nem termelik ki. A válaszadók 54 százaléka úgy véli, hogy amennyiben Románia több gázt termel ki, mint amennyit elfogyaszt, a fölösleget raktározza el, 40 százalék az eladása mellett foglalt állást.

A megkérdezettek 65,9 százaléka ugyanakkor a cernavodai atomerőmű két újabb reaktorának megépítését is támogatja, 22,6 százalék ellenzi.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. Tavaly magyar vállalatok kötötték le a két ország gázhálózatát összekötő román-magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.