Saját politikai oldaláról, a jobboldalról intéz kihívást a szeptember végi parlamenti választásokra készülő német kancellárral, Angela Merkellel szemben Stephan Werhahn, a nemrégiben alakult Freie Wahler (FW), azaz Szabad Szavazók pártja politikusa. Az 59 éves Werhahnnak van egy nagy előnye bárki mással szemben: nem kell nevet szereznie magának, ugyanis utánozhatatlan politikai pedigrével rendelkezik, nevezetesen a második világháború utáni Németország megteremtője, a Kereszténydemokrata Párt (CDU) alapítója, Konrad Adenauer kancellár unokája. A média emiatt súlyánál nagyobb figyelmet szentelhet neki, a választók pedig könnyebben megjegyzik a nevét.

Werhahn a közvélemény-kutatások szerint nem jelent veszélyt Merkelre, de feltűnése, pártjának létrejötte jól mutatja a német társadalom megosztottságát az európai válság kezelésével kapcsolatban. Szerinte a regnáló kancellár rossz megoldást talált az adósságválságra. Az ő válasza egyszerre puhább és keményebb az eurózónát összetartó, de az eladósodott államoktól kemény megszorításokat követelő merkeli politikánál: Werhahn elengedné ugyan Görögország és a többi válságban lévő dél-európai ország tartozásainak zömét, de ezzel egyidejűleg egytől egyig mindegyiküket száműzné az eurózónából.

Nagy építkezés

Az Adenauer-unoka a pénzügyi szférában elért 30 éves karriert tett zárójelbe a politika érdekében, bár saját bevallása szerint nincs abban a helyzetben, hogy teljesen feladja civil munkáját a közéleti szerepvállalás kedvéért. Az FW-be a CDU-ból lépett át, amelynek négy évtizeden át volt tagja. Új pártja ugyanakkor egyelőre csak Bajorországban szerzett pozíciókat magának - a polgármesteri helyek harmada az övék és 20 helyük van a 187 fős tartományi parlamentben. Országos szintről nézve szakértők szerint úgy festenek, mint egy nagy építkezési terület.

Az németországi választást megelőző bajorországi szavazáson az FW királycsináló lehet, és a CDU-val összefogva bejuthat a szövetségi parlament felsőházába, a Bundesratba. Fő céljuk persze, hogy hídfőt szerezzenek az alsóházban, a Bundestagban. Werhahn nincs egyedül azzal a félelmével, hogy a gyenge déli államok magukkal rántják a mocsárba Németországot is. Ezzel szerinte szertefoszlana nagyapja álma Európáról. Az FW nagy előnye Merkel CDU-jával szemben, hogy mindig ellenezte az atomenergia felhasználását, szociális vonzerejét pedig azzal akarja megalapozni, hogy ingyenessé tenné Németországban a bölcsődei és az óvodai ellátást.

Merkel nyeregben

Angela Merkel Achilles-sarkának éppen az atomenergiával kapcsolatos pálfordulását tartják. A 2011. márciusi fukusimai katasztrófáig támogatta a német erőművek élettartamának meghosszabbítását, ám az óriási kockázatot látva ezt követően a teljes bezárás mellé pártolt, ami komoly veszteséget okozott a német energiaszolgáltatóknak. Sokan feleslegesen szigorúnak tartják ezt az álláspontot. A kancellár ellenfelei emellett felhasználhatják ellene, hogy ez elmúlt években nőttek a jövedelmi különbségek, továbbá gondot okozhat neki, hogy a CDU koalíciós partnere, a liberális FDP mélyrepülésben van.

A közvélemény-kutatások szerint a kereszténydemokraták 40-41 százalékon, azaz nyerésre állnak, ami nagy fordulat azt követően, hogy 2010 tavaszán, az első görög segélycsomag elfogadásakor 29 százalékra zsugorodott támogatottságuk. A gazdaság ugyan gyakorlatilag stagnál, ám a munkanélküliségi ráta 6,8 százalékkal két évtizedes mélyponton van. A németek ugyan eddig több mint 310 milliárd euró hitelt nyújtottak az uniós segélycsomagok legnagyobb donoraként, ám a kancellár válságkezelési politikája azt az érzést kelti a német átlagpolgárban, hogy a krízis végigszánthatja ugyan Európát, de nem tiporja el az ő kertjének virágait.