Az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsa (eurócsoport) hozzájárult a görög hitelcsomag 9,2 milliárd eurós következő részletének átutalásához - jelentette a Bloomberg. A pakkból 7,2 milliárd eurót költenek a bankok feltőkésítésére, kétmilliót pedig a költségvetés kiadásainak kifizetésére. A döntés azt jelzi, hogy a donor országok bíznak az athéni kormány reformígéreteinek teljesítésében. Úgy látjuk, megerősödött az eurózóna tagországainak elhatározása, hogy Görögországot benntartják a valutaunióban - értékelték a helyzetet a Morgan Stanley elemzői. Athén számos átmeneti támogatást kapott és továbbiak várhatók.

A hitelrészlet része a márciusig esedékes 49,1 milliárdos csomagnak. Ennek elfogadásával egyidejűleg Görögország két év haladékot kapott kiadáscsökkentési programja végrehajtására. A pakkot azért szedték szét kisebb részletekre, hogy ezek átutalása előtt folyamatosan ellenőrizzék a görög vállalások betartását. Az eurózóna ideiglenes és állandó stabilitási alapjai (EFSF és ESM) egy héten belül dönthet a Görögországnak, Spanyolországnak és Írországnak átutalandó támogatások összegéről - jelentette ki Klaus Regling a két szervezet elnöke.

Csak semmi önteltség!

Az eurócsoport áttekinti az ír és a portugál hitelprogram meghosszabbításának lehetőségét - jelentette ki a testület ülése után Michael Noonan ír pénzügyminiszter. A két ország ezzel hosszabb időt kaphat az uniós támogatások visszafizetésére. A technikai részletek tisztázása után hamarosan szakértői jelentés készülhet a lehetőségekről, amely a pénzügyminiszterek elé kerül.

Az eurócsoport megválasztotta új elnökéül Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminisztert. Párizs ugyan saját tárcavezetőjének, Pierre Moscovicinek szánta a széket, Madrid pedig kifogásolja, hogy szinte az összes fontos európai döntéshozói poszt az eurózóna északi feléhez tartozó politikusok kezében van, ám Dijsselbloem ettől függetlenül simán nyert. Az új vezető kollégáinak postázott hatoldalas levelében arra figyelmeztetett, hogy a válságnak nincs vége, az európai vezetőknek teljesíteniük kell, amit tavaly ígértek a pénzügyi unió erősítésével kapcsolatban.