Ajtót mutattak a csehek az orosz atomnak

A cseh törvényhozás kőkemény döntéssel elhajtotta a Dukovanyban lévő atomerőmű bővítése iránt érdeklődő orosz és kínai cégeket, pedig az üzemelő erőmű hasonlít a paksihoz.
Barabás Júlia, 2020. december 18. péntek, 06:40
Fotó: Wikipedia

A cseh szenátus felszólította a kormányt, hogy zárja ki a Dokovanyban lévő atomerőmű bővítéséből az orosz és a kínai vállalatokat - tudósított a Radio Praha. Az törvényhozók nemzetbiztonsági megfontolásokat hoztak fel döntésük indolkására. E szerint a prágai parlament felsőháza nem kívánatosnak tartja olyan cégek részvételét a projektben, amelyek ellenségesek a NATO-val és egyes állampolgáraikkal szemben EU-s szankciók vannak érvényben.

A nyár elején, júniusban először a szenátus illetékes bizottsága fogalmazta meg, hogy ki kellene hagyni a bővítésből az orosz Roszatomot, amely a paksi atomerőmű bővítéséért felelős, illetve a kínai CGN-t. A prágai kormány 2019-ben fogadta az erőmű legalább egy reaktorának cseréjéről szóló tervet.

A jelenleg üzemelő négy egységet az 1980-as években telepítették, technológiájuk és áramtermelő kapacitásuk hasonlít ahhoz, ami Magyarországon üzemel Pakson. Üzemidejük azonban 2035 és 2037 kötött lejár, ezért Prága azt szeretné, hogy részben helyettesítsék a régi reaktorokat. Ehhez olyan pénzügyi modellt dolgoztak, ki, amely a beruházáshoz szükséges forrás megtérülésére állami garanciát, azaz viszonylag kedvező állami finanszírozású hitelt biztosítana, ám az üzemi költségeket vagy a piacinál magasabb áramárat nem támogatnák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.12.18 08:57

Azért a volt szovjet blokk országai között is van olyan, ahol az ország vezetésének nem ment el a józan esze. Sajnos mi nem ehhez a részhez tartozunk. A cseheknek van annyi eszük, hogy ennek a V4 nevű politikai trutymónak csak képletesen tagjai, akárcsak a szlovákok, ha használ valamit akkor jó, de nem érdekli őket nagyon. A V4 az már csak V2 tartalmát tekintve. Nem akarnak Viktor Királlyal bohócparádéjában szerepelni....és nem akarnak az oroszoknak és a kínaiaknak tejelni és függeni két olyan országtól energetikailag amelyek gazdasági terjeszkedése mögött egy autoriter állam kiszámíthatatlan érdekei állnak...Több eszük van a cseheknek...többre is vitték, mint mi, pedig 1990-ben majdnem ugyanott álltunk, ma már a románokkal állunk egy szinten....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html