Akadozóban a koronavírus-vakcinák elosztása

Több EU-tagállamban is időszakos probléma volt a Pfizer/BioNTech által fejlesztett koronavírus elleni védőoltások elosztásában. A gyártó azt jelezte, hogy a úrrá lettek a problémán.
Szabó Dániel, 2020. december 28. hétfő, 18:01
Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton

Nyolc országban viszont átmenetileg lelassult a Pfizer/BioNTech által fejlesztett, koronavírus elleni védőoltása kiszállítása, miután a külső hőmérsékletet nem sikerült a megfelelő szinten tartani - írja az Euronews, amely szerint a Pfizer belgiumi gyárából a hétfőre tervezett szállítmány egy napot késik. Hasonló problémák akadtak Németországban is.

"Korlátozott számú szállítmányainkat egy kisebb logisztikai fennakadás miatt átütemeztük. A fennakadást közben kiküszöböltük" - írta a Pfizer a tévécsatorna megkeresésére válaszul, hozzátéve, hogy "a vakcina előállításának folyamatában nincs fennakadás".

A gondot az jelentette, hogy csak zárt szállítási láncon keresztül terjeszthető az oltóanyag, amelynek -70 fokos hőmérsékletre van szüksége, de néhány napon át egy hétköznapi hűtő 2-8 fokos hőmérsékletén is tárolható.

Az unióban összehangoltan vasárnap kezdődött a Covid-vakcina beadása - Németországot, Magyarországot és Szlovákiát kivéve, ahol egy nappal az Európai Bizottság eredeti elképzelésétől eltérően már szombaton oltottak.

Az Európai Unió különböző gyártóktól a 450 milliós népesség maradéktalan beoltására.

HOZZÁSZÓLÁSOK