Az euróövezeti bankok a két szerdai tenderen összesen 101,498 milliárd eurónyi finanszírozást hívtak le az ECB korlátlan kihelyezésű, fix kamatozású tenderén. Ebből 56,934 milliárdot tett ki az október elején újraindított 12 hónapos eszközön, 44,564 milliárd eurót pedig a meglévő három hónapos likviditási aukción kihelyezett összeg.

A Dow Jones üzleti hírügynökség által megkérdezett elemzők 50-100 milliárd euró közötti 12 hónapos banki lehívásra számítottak.

Az ECB október elején döntött a 12 hónapos eszköz újraindítása mellett, mivel úgy látta, a bankközi közép távú hitelezés a beszűkülés jeleit mutatja. Korábban, 2009-ben már alkalmazott hasonló eljárást a frankfurti szervezet. Akkor, a legelső tenderen 442 milliárd eurót hívtak le az euróövezeti bankok, miután a bankközi hitelezés költségei jelentősen meghaladták a frankfurti tender, a mindenkori - jelenleg 1,50 százalékos - alapkamathoz kötött díját.

Elemzők szerint a gyengébb kereslet most azt jelzi, hogy nincs akkora eltérés a bankközi kamatszintek és az ECB-s eszköz költségei között. Annalisa Piazza, a Newedge elemzője szerint egyes bankok inkább a három hónapos eszközt választották, mivel rugalmasabb finanszírozást biztosít.

Az ECB legközelebb decemberben hirdet újabb 12 hónapos likviditási tendert.