Alkormánysértő lehet a román kormány sürgősségi rendelete

A román igazságügyi reformcsomagot kiigazító sürgősségi kormányrendelet rengeteg működési zavart idéz elő a vádhatóságoknál, beleértve a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) - mondta kedden a Mediafax hírügynökségnek a román legfőbb ügyész.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 16. kedd, 21:40
Fotó: Shutterstock

Augustin Lazar szerint fennáll a gyanú, hogy a rendelet alkotmánysértő. A román közlönyben kedden délután jelent meg annak a sürgősségi rendeletnek a szövege, amelyet hétfő délelőtti ülésén fogadott el a román kormány.

Több mint 24 órán keresztül a jogszabály tartalmát csak Tudorel Toader igazságügyi miniszter sajtónyilatkozatából ismerte a közvélemény. Kiderült, hogy a bírák korkedvezményes nyugdíjazását lehetővé tevő rendelkezés hatályba lépését 2020. január elsejéig halasztotta el a kormány. A miniszter által emlegetett másik időpontig, 2019. június 30-ig (az Európai Unió Tanácsa közelgő román elnökségének végéig) annak a rendelkezésnek a hatályba lépését napolták el, amely "hazarendeli" eredeti munkahelyükre a különböző bíróságoknál és vádhatóságoknál kiküldetéssel dolgozó bírákat és ügyészeket.

A legfőbb ügyész szerint főleg az olyan nagy horderejű, bonyolult ügyek kivizsgálása került veszélybe, mint például az 1989-es forradalom dossziéja a katonai ügyészségen, mivel az új szabályozás nem teszi már lehetővé az emberi erőforrások összevonását.

Teljesen lebénul a korrupcióellenes ügyészség?

A DNA-nál azért okozhat működési zavart a sürgősségi kormányrendelet, mert az eddigi nyolcról tíz évre növeli a korrupcióellenes ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot. A román ellenzéki média számításai szerint ennek a követelménynek legalább negyven ügyész nem felel meg, köztük az az Alexandra Lancranjan, aki Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök két legújabb bűnvádi eljárását vezeti.

A sürgősségi kormányrendelet azt is előírja, hogy a DNA-ba csak felvételi vizsgával lehet bekerülni, de ilyen vizsgát a jellegi ügyészek egyike sem tett. Egyes médiumok ezt úgy értelmezték, hogy a sürgősségi rendelet teljességgel megbénítja a korrupcióellenes ügyészséget. Egy másik rendelkezés az igazságügyi miniszter számára is lehetővé teszi, hogy fegyelmi vizsgálatot kezdeményezzen egy ügyész ellen.

A kormány is beavatkzhat

A román alkotmány lehetővé teszi, hogy halaszthatatlan helyzetekben a kormány sürgősségi rendeletekkel avatkozzon be a törvényhozás munkájába. Az azonnal hatályba lépő jogszabályt utólag vitatja meg a parlament, és megerősítheti, módosíthatja, vagy elvetheti azt. Mindaddig a sürgősségi rendelet a kormány által kiadott formában fejti ki hatását.

A bukaresti kormány arra hivatkozva módosította a parlament által frissen módosított - számos ellenzéki tüntetést és nemzetközi tiltakozást kiváltó - igazságügyi reformcsomagot, hogy a Velencei Bizottság ajánlásaihoz akarja igazítani a vitatott előírásokat. A Velencei Bizottság csak a hét végén fogja közzétenni a román reformcsomagról szóló jelentését.

A nyáron publikált előzetes észrevételei közül kettőt vett figyelembe a bukaresti kormány sürgősségi rendelete. Az ellenzék által kifogásolt többi előírás a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség politikai elképzeléseit tükrözi.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK