Amerikai választások: itt vannak az eredmények

Két fontos kérdése volt a keddi félidős amerikai választásoknak: a Demokrata Párt képes lesz-e visszaszerezni az amerikai kongresszusban a képviselőházat és a szenátust. Az eredményeken múlt Trump sorsa is, aki örülhet, mert csak előbbiben kapott többséget az ellenzék. A szenátusban viszont nagyot buktak a demokraták, még úgyis, hogy egy helyen eredménytelen lett a voksolás.
Szabó Dániel, 2018. november 7. szerda, 05:51
Fotó: AFP - Brendan Smialowski.

Bár hivatalos vélemény még nincs, az Egyesült Államokban befejeződtek a félidős választások, ahol 35 szenátor és 435 képviselő mandátumáról dönthettek az emberek. A választás tétje nagy volt, mert Donald Trump elnök tett róla, hogy a folyamat róla szóljon. "Bár a nevem nincs rajta a szavazólapon, valójában ott van, rólam is szavaztok" - magyarázta híveinek napokkal a voksolás előtt kampányútja clevelandi végállomásán.

Így a legfontosabb kérdés az volt, hogy az ellenzéki Demokrata Párt 8 év után képes lesz-e többséget szerezni a képviselőházban vagy a szenátusban. A magyar idő szerint hajnali eredmények alapján pedig megosztott ház lesz az Egyesült Államokban: az alsóházban győztek a demokraták, de a felső házban rosszabb helyzetbe kerültek, mint az induláskor.

Akkor ugyanis még 51-49 volt a mandátumarány a Republikánus Párt javára, most viszont ez biztosan rosszabb lesz: a mostani 35 megválasztásra váró szenátusi helyből 26 volt a demokraták kezén, míg összesen 9 a republikánusoké. Ehhez képest most de Joe Donnelly elveszítette Indiana államban a 6 éve megszezett posztját, Észak-Dakotában Kevin Cramer verte meg az addigi demokrata szenátort, Heidi Heitkampot, Missouriban pedig szintén elesett Claire McCaskill. Eközben a republikánusok szoros versenyben, de megtartották Texast, Floridát és Tennessee-t is.

Egy eredmény viszont már hivatalos és biztos: Mississipiben új választás lesz, mert nem szerzett 50 százalék plusz egy szavazatot egyik jelölt sem, pedig a helyi szabályok ezt megkövetelik.

A képviselői helyeknél viszont biztosnak látszik a Demokrata Párt többsége: a 435 helyből 240-245 között végezhetnek. A CNN becslése szerint ez a korábbi 21 mandátumos hátrány helyett 35-45 fős többségük lehet, de még sok helyen számolják a szavazatokat. A New York Times szerint a 30 fős többségük teljesen biztosnak látszik.

Donald Trump elnök ezzel egy dolgot biztosan elkerült: a demokratáknak már nem lesz felsőházi fölényük ahhoz, hogy elindítsák ellene az impeachment, vagyis lemondatási eljárást. Ezt már Nancy Pelosi, a párt vezetője meg is erősítette a USA Today szerint.

36 államban kormányzókat is választottak: szerda reggel 6-ig annyi derült ki, hogy 19 helyen demokrata, 23 republikánus jelölt nyert. Érdekesség, hogy fordítani eddig csak három államban és csak a Demokrata Párt tudott.

A sajátos amerikai választási rendszerben az már csak mellékes adat, hogy vélhetően az ellenzék több szavazatot kapott darabra, mint a regnáló republikánusok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.11.07 16:41

@neduddgi2:
"A jó hír, hogy így tovább rohad a birodalom , előbb-utóbb lekerülnek a nyakunkról. "
Khmmm... Inkább a tökünkről...
A nyakunkon más ül és más birodalom érdekeinek szolgálatában.
De ez csak egy szubjektív impresszió. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.11.07 16:32

@neduddgi2:
Magyarország rohad, a bacik a fideszesek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi2, 2018.11.07 11:30

A lényeg: nem lesz Trump impeachment , úgyhogy lehet még legalább 2 évig vonyítani.
Illetve a demokrata jelöltek negyede katonai-hírszerzési háttérrel jött.
https://www.wsws.org/en/articles/2018/03/07/dems-m07.html
Jó példa:
https://www.vox.com/2018/11/6/18070272/house-midterm-results-virginia-seventh-abigail-spanberger-winner
Egyrészt nincs olyan hogy "volt" CIA ügynök, másrészt (((Abigail Spanberger))) :
https://forward.com/fast-forward/413652/voters-show-their-support-for-jewish-candidates-on-social-media/
Ezen már csak röhögni lehet tényleg , szerencsétlen amerikaiak.
A jó hír, hogy így tovább rohad a birodalom , előbb-utóbb lekerülnek a nyakunkról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html