Amerikai előválasztás - Van, amiben Sanders legyőzte Clintont

A héten lezajlott amerikai "szuperkeddi" előválasztásokat követően nyilvánosságra hozták a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő két politikus, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor kampányára januárban és februárban felajánlott összegeket, és kiderült, hogy Sanders ugyan vesztésre áll a szavazatok arányát és a delegátusok számát illetően, ám kampánypénzek tekintetében legyőzte vetélytársát.
MTI, 2016. március 3. csütörtök, 21:44
Fotó: MTI/EPA

Hillary Clinton kampánya februárban 30 millió dollárt gyűjtött be, míg Bernie Sanders csapata 42,7 millió dollárt könyvelhetett el. Sanders januárban is megelőzte Clintont: az ő számlájára 21 millió dollár érkezett, míg Clintonéra csak 15 millió.

A republikánus "Donald Trumpnak rengeteg pénz áll a rendelkezésére a novemberi elnökválasztásig, és nem fenntartható, hogy Clinton csakis a nagy donorokra támaszkodik" - fogalmazott közleményében Sanders kampánymenedzsere, Jeff Weaver. A szakember szerint e ténynek aggasztania kellene a Demokrata Párt vezetőit.

A Sanders-kampányt nem nagyvállalatok és nagybankok támogatják, hanem nagyon sok "kisember" küldött felajánlást, s ezt a vermonti szenátor szereti is mindig hangsúlyozni. Amerikai sajtóinformációk szerint a Sandersszel rokonszenvezők pénzadományozási kedve nincs apadóban, kampányszakemberei pedig arra számítanak, hogy az elkövetkezendő napok előválasztásain Sanders négy államban arathat diadalt.

Szombaton Kansasben, Louisianában és Nebraskában lesz előválasztás, majd vasárnap Maine államban jelölőgyűlést tartanak a demokraták. Jövő kedden ismét előválasztás Michiganben és Mississippiben.

Mitt Romney felszólította a Republikánus Pártot, hogy Donald Trump helyett más jelöltet keressen

A republikánusok 2012-es elnökjelöltje, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó Utah állam egyetemén csütörtökön tartott előadásában élesen támadta az idei elnökjelöltségre a republikánusok táborából eséllyel pályázó Donald Trumpot, bár beszéde nem talált egyöntetű egyetértésre. Romney három másik elnökjelölt-aspiráns - Ted Cruz, Marco Rubio és John Kasich - nevét említette.

A 2012-es elnökjelölt "hamis, csaló" embernek nevezte a milliárdos ingatlanfejlesztőt, akinek az ígéretei szerinte annyit érnek, mint a Trump Egyetem diplomája. Romney ezzel arra a skandalumra utalt, amely nemrégiben került napvilágra: Donald Trump egyetemnek nevezett oktatást indított, beszedte a tandíjakat, miközben az intézménynek nem volt érvényes akkreditációja.

Romney: "Recesszióhoz vezet Trump belpolitikája"

Romney arra figyelmeztetett, hogy Trump belpolitikája az amerikai gazdaság recessziójához vezet, külpolitikája következtében pedig az Egyesült Államok biztonsága veszélybe kerülne, s a világban bizonytalanság uralkodna el. Azt állította, hogy Trump nem is igazán sikeres üzletember, mert már kétszer is csődeljárást kellett kérnie. "Csődjei miatt kisvállalkozók mentek tönkre, emberek maradtak munka nélkül" - fogalmazott Romney.

Elismerte ugyanakkor, hogy nem minden rossz, amit Trump javasol: jónak nevezte, hogy vissza akarja vonni Barack Obama elnök egészségbiztosítási programját, vagy vissza akarja telepíteni az Egyesült Államokba a korábban Kínába és Indiába kiszervezett munkahelyeket. De megoldási javaslatai nagyon gyöngék - állította.

Amellett is érvelt, hogy Trump esetleges elnökjelöltsége megkönnyíti Hillary Clinton volt külügyminiszter elnökké választását. Clintont egyébként "megbízhatatlan és tisztességtelen" embernek nevezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK