Megdöbbentő tények derültek ki Andy Vajna vagyonáról

Andy Vajna halála után régi harcostársa, Samuel Russell Falconello foglalta el a birodalom központi társaságának, az Egyesült Államokban, Delaware államban bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc.-nek a megüresedett elnöki posztját. Vajna magyarországi vagyonát 70 milliárd forint közelébe becsülték, ennek jelentős része az offshore paradicsomban működő Cinergiben összpontosul. Így alakította át a cégstruktúrát a NER-milliárdos a múlt év végén - értesült a 24.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. március 1. péntek, 08:09
Fotó: Napi.hu

Samuel Russell Falconello közgazdász, könyvelő, adószakértő -  tökéletesen eligazodik az egyesült államokbeli cég- és pénzügyi szabályokban - 25 évvel ezelőtt bukkant fel először Vajna magyarországi cégeiben, amelyeknek már akkor is nagy szükségük volt egy profira. Az akkoriban még fiatal amerikai beválthatta a reményeket, mert később Vajna külföldön kiépített céghálózatában is kulcspozícióba került, a luxemburgi székhelyű kaszinócégben például sokáig ügyvezetőtárs volt a producer mellett - emlékeztet a portál.

Az AV Investmentset 2014-es alapításától fogva Andy Vajna vezette, de hamarosan ügyvezetőtársul hívta Falconellót e fontos társaság élére. Ebben futnak össze - többnyire közvetett tulajdonlással - a fő érdekeltségek: ide van bekötve a TV2 kereskedelmi televíziót birtokló cég, a tévének beszállító IKO Holding Kft. a rádióüzemeltető Rádió Plus Kft., és nem utolsó sorban a kaszinókhoz vezető érdekeltség, a luxemburgi székhelyű AV Investments S.A., illetve a Nobu luxuséttermet működtető Buno Kft. is.

A kiemelt szerepét mutatja az is, hogy a céget vivő hármas, Vajna, Falconello és Kovács Andrea számára összesen 170 ezer dollár (47 millió forint) javadalmazást tüntetett fel a cég 2017-es beszámolójában. Az AV Investmentsnél röviddel Vajna január 20-ai halála után, február elején alapítói határozatot hozott az időközben 100 százalékos tulajdonossá vált Cinergi. Falconello aláírásával úgy rendelkezett: nem nevez ki ügyvezetőt Vajna helyére, a másik két ügyvezető viszi tovább a boltot, Falconello és Vajna bizalmasa, Kovács Andrea.

Vajna élete utolsó hónapjaiban alaposan átrendezte a cégbirodalmát, a vagyon jelentős részét tulajdonképpen visszavitte oda, amerről az egykori sztárproducer Magyarországra (haza)érkezett: az offshore paradicsomként jegyzett Delaware államba. Csoportja főszereplője lett ugyanis a Los Angeles-i székhellyel, de a delaware-i cégbíróság által bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc.

Vagyonmentő akcióról lenne szó?

A fővárosi cégbíróságnak megküldött iratok szerint a szerény 15 ezer dolláros jegyzett tőkéjű Cinergivel brutális manővert hajtott végre Vajna nemrég: 130,5 millió dollár, bő 36 milliárd forint értékű részvényt bocsátott ki a társaság. Ugyanennyire értékelték Vajna fő magyarországi vagyonkezelőjének, az AV Investments Kft.-nek a piaci értékét (pontosabban 90 százalékos üzletrészéét).

A két 36 milliárdos csomagot azután elcserélték, mégpedig úgy, hogy Vajna alapított november elején egy teljesen új vagyonkezelőt, az AV Perfect Kft.-t, amibe beapportálta a 130,5 millió dollár értékű AV Invesments-üzletrészt. A csomagot az AV Perfect azután átruházta a Cinergire, a Cinergi pedig az ugyanekkora értékű részvénypakettjét adta érte cserébe. A részvénycsereakcióról szóló "közös nyilatkozatot" a Cinergi Pictures Entertainment Inc. képviseletében Andrew G. Vajna igazgatóként, az AV Perfect Kft. képviseletében pedig Vajna András György ügyvezetőként írta alá.

Végeredményben a húzással az AV Investments kizárólagos tulajdonosa lett a Cinergi, és a Vajna jegyezte AV Perfect tulajdonos lett a Cinergiben. A kör ezzel bezárult, 36 milliárdot kerített körbe a szuperproducer néhány mozdulattal. Most már az a kérdés, hogy kik férhetnek hozzá a vagyonhoz, azaz kik vannak a körön belül, azaz a Cinergiben.

A 24.hu Vajna-hagyatékra rálátó egyik forrása a részvénycsere-akciót vagyonmentő akcióként magyarázta, azt érzékeltette, mintha Vajna kapcsolata nem lett volna már felhőtlen a kormányzati potentátokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

henker, 2019.03.05 09:47

Ez a hibbant, fegyházra érett orbán diktátor pont úgy járt andy vajnával mint simicskával: felhízlalta öket sok 10 milliárd forinntal a háttérhatalmi embereinek, azok meg fogták a pénzt és leléptek vele. Bruhahahaha hülyeagyú fideszbirkák!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.03.03 18:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.03.03 18:16

Az ország államformája : Abszurdisztán !!!!

Nem ma kezdődött ez, nincs itt semmi látnivaló...XDDDDD

A pukkadt boxos vajda rendszere így működik. Két isten van : Pénz és Hatalom, ezeket imádják. A hatalomhoz pénz kell, amit ellopnak és eltünetnek ( pld. offshore....), ahhoz, hogy lopni tudjanak hatalmon kell maradni minden áron, ördögi kör ez.
A Nemzet "Andy-jének", persze volt annyi esze, hogy magára is gondoljon, ő nem a hülyék hordájában rohangált. Csak ugye senki sem halhatatlan, ő sem az....ezt a gondot még a NER huszárok sem tudják megoldani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.03.01 16:05

Ez az igazi kép a "magyar uj orbáni vezetőrétegről, ami a fidesz lényege".. KIlopják offshore cégeken keresztül a nemzeti vagyont külföldre, kártékonyabbak, mint bármel multi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html