Hol beszélnek a legjobban angolul Európában?

Egy önkéntes felmérésen alapuló, 2,3 millió fős kutatás szerint a nem-angol anyanyelvű európai nemzetek között a hollandok beszélnek a legjobban angolul - számolt be a Euronews.
Domokos László, 2019. november 7. csütörtök, 17:50
Fotó: Shutterstock

Az Education First svéd oktatási társaság egy online nyelvi tesztet használt ahhoz, hogy felállítsa az európai nemzetek angoltudásbeli sorrendjét. A lista alapján a hollandokat a svédek, norvégok, dánok és finnek követik - a skandináv és az északi országokról általánosan elterjedt vélemény, hogy nagyon jól beszélnek angolul. Nyolcadik helyen azonban meglepetésre nem a németek, hanem az osztrákok állnak - írta a portál.

Magyarország a középmezőnyben áll a maga 15. helyével, megelőznek minket a lengyelek és a horvátok is, rögtön utánunk pedig a románok és szerbek következnek.

Az európai lista végén az olaszok, spanyolok, lettek és a franciák állnak. A szervezet szerint ettől függetlenül az európaiak angolnyelvtudása egyértelműen fejlődik - a franciáknak például sikerült javítaniuk tavalyi helyezésükön, igaz nem sokat (31. hely). Az eurózóna négy legnagyobb ipari társadalma közül azonban csak a németek beszélnek jól angolul.

Az angol a világ harmadik legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkező nyelve a kínai és a spanyol után. Egymilliárdnál is többen beszélik első vagy második nyelvként.

HOZZÁSZÓLÁSOK