Látványosan süllyednek el és emelkednek fel országok miközben egyre többet fúj a szél

Egy mozgó grafikon nem csak azt mutatja meg, hogy tűnt el Dánia vezető szerepe a világ szélenergiapotenciál-növekedésében, hanem azt is, hogy Németország egyenletes tempója mellett mennyire elképesztő az, ami 2006 óta Kínában zajlik.
Szabó M. István, 2020. január 2. csütörtök, 16:09
Fotó: Vestas

A világ megújuló energiás híreit begyűjtó Renewable Energy Words érdekes infografikát készített, hogy megmutassa, hogyan nőtt meghatárózó tényezővé az energetikában a szélenergia. A világ legjelentősebb szélenergia-termelő országait rangsorolták évről-évre - az elmúlt 32 évben.

Az animációt, amit a BP hivatalos energiatermelési adatbázisából merítve készített el a Creative Nurds, megmutatja, hogyan lőtt ki Dánia, hogyan hízott évekig kiszámítható mértékben Németország, hogyan jojózott Olaszországtól Amerikáig jó néhány ország. Érdekes látni, amint országok gyorsan felemelkedtek és aztán leestek e rangsorban, de azt érdemes végig észben tartani, hogy a "torta" az indulás óta jóval több mint az ezerszeresére nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.01.02 18:22

Szörnyű ez a fenti kép. Hogyan néz ki ez a táj? Arról persze mélyen kussolnak, hogy éves szinten kb. 2.9 milliárd madár pusztul el a szélturbinák miatt. Csak a UK-ben 1966 óta 40 millió madár pusztult el így. Azt lehet, ugye? Az nem számít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html