Atomenergia: a csehek tudnak nemet mondani az oroszoknak

A cseh védelmi miniszter, Martin Stropnicky szerint nehéz elképzelni, hogy orosz cégek részt vehessenek a Temelin atomerőmű bővítésében. A miniszter szerint Oroszország kikerült a kiszámítható, demokratikus országok csoportjából - számol be portfolio.hu.
portfolio.hu, 2014. március 3. hétfő, 17:21
Fotó: Napi.hu

A Reuters cikke szerint az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban a cseh védelmi miniszter ma az www.idnes.cz portálnak úgy nyilatkozott, hogy nehéz elképzelni, hogy orosz cégek részt vehessenek a temelini atomerőmű tervezett bővítésében. A miniszter szerint Oroszország már nem tekinthető kiszámítható, demokratikus országnak. Amit Oroszország tesz, az elfogadhatatlan - fogalmazott a miniszter.

Csehország a temelini atomerőmű területén készül két új, 1000+ MW-os blokk felépítésére - olvasható a portfolio.hu-n. A csehek korábban nemzetközi tendert írtak ki a blokkok beszerzésére, amelyen végül a japán-amerikai Westinghouse, és az oroszok által vezetett MIR konzorcium maradt versenyben. A projekt jelenleg szünetel, mert rendkívül alacsony európai áramárak mellett jelenleg kevésbé tűnik vonzó beruházásban, plusz az új kormány is gyengébb (politikai) támogatást nyújt a tervezett beruházásnak, mint az előző.

A cseh külügyminiszter szintén élesen bírálta Oroszországot. A Radio Praha tudósítása szerint Lubomír Zaorálek úgy fogalmazott, hogy ilyen körülmények mellett nem látja lehetőségét, hogy vízummentességről tárgyaljanak Oroszországgal. Hozzátette, hogy amennyiben az orosz nemzetiségűek jelenléte ilyen veszélyt jelent egy ország számára, akkor nem tudja elképzelni, hogy miként lehetne támogatni egy ilyen megállapodást.

Mint ismeretes, a magyar kormányfő január 14-én állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy Oroszország két új atomerőművi blokkot építhet fel a Paksi Atomerőmű területén. A magyar kormány mindeddig nem tett olyan irányú kijelentést, amelyből arra lehetne következtetni, hogy az ukrán fejleményekkel összefüggésben megrendült volna a bizalma Oroszországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2014.03.03 18:00

A Csehek rámutattak a lényegre. Az orosz állampolgárok beengedése azt jelenti jelek szerint, hogy Oroszország jogot formál az adott ország területén belüli katonai beavatkozásra, és az ország adott esetben feldarabolására. Sose voltam orosz ellenes, de a bizalmas teljesen eltűnt velük szemben. Csodálkozom a FIDESZ hozzá állásán. Szeretik az EU-t Szovjet Unióhoz hasonlítani, és jobboldalról diktatúrának nyilvánítani. Nos ez az igazi diktatúra, és Szovjet Unió újra építése, nem demokratikus módon meg népszavazósdi, katonákkal elfoglalni. Welcome Back New Soviet Union. So different from EU. isn't it? Az EU-ból van kilépési záradék, és belépni sem könnyű éveken át tartó tárgyalás sorozat, plusz népszavazás nem csak az adott országban, de többi ország hozzá járulása is szükséges. Katonai beavatkozástól távolról sem kell tartani Brüsszel részéről. Gratulálok populistáknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.03.03 17:39

"A projekt jelenleg szünetel, mert rendkívül alacsony európai áramárak mellett jelenleg kevésbé tűnik vonzó beruházásnak"

Erdekes, a csehek tudnak gondolkodni es nem csak a lopason jar az eszuk mint huvelykmutyieknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.03 17:26

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html