Autósok, figyelem! Már nem lehet megúszni a fizetést

Az Európai Unió új információmegosztási rendszert vezet be, hogy lehetővé tegye a tagállamok nemzeti hatóságainak, hogy hozzáférjenek egymás gépjármű-nyilvántartási adataihoz, amely által azonosítani tudják azoknak a járműveknek a tulajdonosait, akik nem fizették be az útdíjat - közölte az uniós tanács az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. március 4. hétfő, 14:25
Fotó: Shutterstock

Az unió közlekedési tanácsának elfogadott határozata szerint az új szabályok átjárhatóbbá, egyúttal költséghatékonyabbá és felhasználóbarátabbá teszik az elektronikus útdíjszedési rendszereket.

Az irányelv célja az elektronikus útdíjszedő rendszerek átjárhatóságának biztosítása az egész uniós közúthálózatra, városi és városok közötti autópályákra, fő- és mellékutakra, valamint az alagutakra vagy a hidakra, továbbá a kompokra vonatkozóan.

Emellett célja az unión belüli bárminemű útdíj fizetésének elmulasztása által érintett járművekre, és az ilyen járművek tulajdonosaira vagy üzemben tartóira vonatkozó gépjármű-nyilvántartási adatok határokon átnyúló cseréjének elősegítése.

Az új szabályozás felszámolja továbbá az olyan adminisztratív akadályokat, mint például a körülményes jóváhagyási eljárások és a szabványoktól eltérő, sajátos helyi műszaki előírások - közölték az MTI szerint.

Az elfogadott irányelvet ezt követen kihirdetik az EU hivatalos lapjában, majd azt követően 20 nappal lép hatályba. Az új intézkedéseket pedig a hatálybalépéstől számított 30 hónap elteltével kell majd alkalmazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laczka, 2019.03.04 16:26

@europeer: Nekem ez azért bassza a csőröm, mert én Németországban élek. Itt "ingyenes" az autópálya használata. Miért? Mert az itteni gépjármű tulajdonosok, fuvarozók tartják fenn a befizetett adójukkal. Én is köztük. Ellenben ha innen bármelyik környező országban csak egy kilométert díj nélkül tennék meg, rögtön jönne a csekk. És az azért szerintem qrvára nem jogos, hogy én fizetek azért, amit más vígan használ ingyen. Régebben más portálon megszellőztették, hogy nálunk is bevezetnék az útdíjat, de a Németországban élőknek differenciáltan. Egyből jött a felháborodás, köztük sok alul iskolázott magyartól is, hogy az ellenkezik az uniós alapelvekkel, jogtalan, etc. Ebben nem lehetne az unió egységes?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.04 15:13

Érdekes, uniós ügyészség nem lehet, de uniós adatbázis igen, hogy az állampolgárokat lenyúlják.
Tehát a politikusok lopásait fedezik, az állampolgárok büntethetősége az nemzetközi.
Na, tényleg oszoljon így az unió.
El sem megyek szavazni, ezért nem kellenek az uniós jóléti képviselők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html