Iráni légi katasztrófa - újabb frontvonalak nyílhatnak

Egyre erősebb a felháborodás Kanadában, miután 63 honfitársuk életét vesztette a Teherán mellett szerencsétlenül járt ukrán utasszállító gép katasztrófájában. Ha lelőtték a gépet, akkor sokan az amerikai elnököt tehetik közvetve felelőssé a halálukért. Kérdés, hogy mi az ottawai kormány hivatalos álláspontja.
Komócsin Sándor, 2020. január 10. péntek, 19:09
Fotó: Reuters

Sajátos következménye lehet annak, hogy egyre erősebbek azok bizonyítékok, amelyek szerint az iráni légvédelem lőtte le Teherán mellett az ukrán utasszállító gépet - derül ki a New York Times cikkéből. A katasztrófában 63 kanadai állampolgár vesztette életét, ami keserűséget és felháborodást váltott ki az észak-amerikai országban. Újságírók ennek nyomán azzal a bombázták Justin Trudeau miniszterelnököt, hogy nem tartja-e legalább részben felelősnek Donald Trump amerikai elnököt, akinek döntése nyomán háborús feszültség alakult ki Irán körül?

Trudeau már a tragédia másnapján azt mondta, hogy hírszerzési információk bizonyítják: az iráni légvédelem lőtte le az ukrán polgári repülőgépet. Ez még azt megelőzően történt, hogy nyilvánosságra került a videófelvétel, amely perdöntő bizonyíték lehet erre. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az elhunytak családtagjai, minden kanadai és ő maga is válaszokat akar az iráni hatóságoktól arról, hogy mi történt valójában.

El fognak gondolkodni

Ha bebizonyosodik, hogy egy iráni rakéta végzett a géppel, akkor elkerülhetetlenül felmerül a kérdés: hibáztatható-e ezért az Egyesült Államok, Kanada legfontosabb szövetségese azon az alapon, hogy Kászim Szulejmáni iráni tábornok likvidálásával az USA okozta azt a háborús feszültséget, amelynek velejárója egy ilyen tragédia lehetősége? Egy ottawai sajtókonferencián a riporterek újra és újra felvetették Trudeau-nak az USA és Trump közvetett felelősségének lehetőségét.

A válasz szerint "ez a számos kérdés közé tartozik, amin az emberek el fognak gondolkodni és választ fognak rá találni". Richard Johnston politológus professzor szerint az ügy bonyolultabbá fogja tenni az USA és Kanada viszonyát.

Sok kanadai gyanakodva tekint Trumpra, így az eset még erőteljesebben szembe fordíthatja őket az amerikai elnökkel. A szakértő szerint Trudeau kerülni fogja az egyértelmű állásfoglalást, mert a kanadai parlament és az amerikai szenátus előtt fekszik az újratárgyalt Kanada-Mexikó-USA szabadkereskedelmi egyezmény ratifikálása. Mivel országának az USA messze a legnagyobb gazdasági partnere, nem fogja veszélyeztetni, hogy az egyezmény életbe lépjen.

Trump és Trudeau viszonya elég rossz, az amerikai elnök több twitterüzenetében ekézte kanadai kollégáját, aki szerinte kétarcú, gyenge, és hazudozik. Az észak-amerikai ország történetében 1985. óta ez volt a legtöbb kanadai életet követelő légi szerencsétlenség. Akkor az Air India egyik járatán robbant bomba, amely 329 embert ölt meg, főként kanadai és indiai állampolgárokat. Az év elején kialakult feszült közel-keleti helyzetben Ottawa felfüggesztette iraki kiképző programját és hazarendelte az ország katonáinak egy részét az arab országból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zuljin2, 2020.01.11 11:31

@Tacesz: Ehhez a részhez nem értek, de ugye a katonai radarok is látják a polgári repülőket, pontosan tudták, hogy van ott egy gép. Azt el tudom képzelni, hogy félrement a rakéta, Erbílt is 30km.el elkerülte az egyik, a másik meg fel sem robbant, szóval gagyikkal lövöldöztek. De Még precíziós rakéták esetén sem szabadna felszállási engedélyt adni, pláne, hogy a sajátjaik is rajta voltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacesz, 2020.01.10 23:43

@zuljin2: Simán megtagadhatták volna a felszállási engedélyt. Én azon gondolkodtam el, hogy arról szolnak bizonyos cikkek, hogy az Oroszok által gyártott Tor légvédelmi rakétával találták el, nem ballisztikussal. Már csak azért is, mert a gép kb.: 2300 m magasságban volt akkor, ami pont a Tor rakéták támadási magassága. Trumpot semmiképp nem hibáztatnám. Én azt a parancsnokot kérném számon amelyik parancsot adott a rakéta indítására. Lehet, hogy véletlen blama volt, de a polgári repülőgépek automatikusan küldik a földi irányító felé az azonosító jelet. Ergo, valaki erre parancsot adott. De ez csak az én véleményem. Még azt is el tudom képzelni, bár ez már csak összeesküvés elmélet, hogy az azonosítót összekeverték egy amerikai gépével és bosszúból lőtték le. Az automata azonosítát, csak szándékosan lehet kikapcsolni, ha a kapitány ezt megtette, pont Irán felett, akkor nagy hülye volt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin2, 2020.01.10 20:22

Trudeau inkább Iránt kérdezze meg, hogy miért engedtek felszállni egy polgári repülőgépet civilekkel a fedélzetén, amikor tudták, hogy egy csomó rakétákat fognak kilőni. A leghülyébb indokkal is visszatarthatták volna a engedély megadását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html