Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három kínai vezető tisztségviselővel szemben vezetett be az Egyesült Államok büntető intézkedéseket. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte, hogy a érintetteknek köze van az emberi jogok súlyos - mint fogalmazott "szörnyű és rendszeres" - megsértéséhez, amelyet a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő, muszlim vallású ujgur kisebbséggel szemben követnek el. A Kínai Kommunista Párt büntetett tagjaitól - más egyebek mellett megvonták az amerikai vízumukat is - derül ki az Euronews beszámolójából.

"Kényszermunka, internálótáborok és népességszabályozás eszközével igyekeznek eltörölni ezeknek az embereknek a kultúráját, a muszlim hitet a térségből" - magyarázta a lépés hátterét Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter pénteken.

Az amerikai pénzügyminisztérium pedig azt jelentette be, hogy egy negyedik kínai tisztségviselő ellen hozott szankciókat.

A pekingi kormány határozottan visszautasítja, hogy elnyomnák a szóban forgó népcsoportot, az internálótáborok, ahová ezeket az embereket rendre küldik, szerintük valójában "az érintettek továbbképzését szolgálják". Kína közölte, hogy hasonló intézkedésekkel válaszolnak az amerikai akcióra. "Az USA lépése komoly beavatkozás Kína belügyeibe. Súlyos károkat okoz a két ország kapcsolatainak" - jelentették ki.

Washington az elmúlt hetekben lépett már Hongkong ügyében is, akkor is kitiltottak több kínai potentátot az Egyesült Államokból.