Az EBRD aggódik és kérdez a magyar brókerbotrányok miatt

Várhatóan kissé csökken az idén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) működési területének összesített gazdasági teljesítménye, elsősorban az orosz-ukrán válság hatásai miatt, Ukrajnában és Oroszországban ugyanakkor a térségi átlagnál is jóval nagyobb visszaesés várható - mondta az EBRD elnöke.
MTI, 2015. április 30. csütörtök, 07:24
Fotó: Napi.hu

Sir Suma Chakrabarti, aki a bank két hét múlva esedékes éves közgyűlése előtt tartott tájékoztatót az EBRD londoni székhelyén, kitért a magyarországi brókerbotrányra is,

Az EBRD azzal számol, hogy az orosz és az ukrán GDP idén egyaránt 5 százalék körüli mértékben csökken. A bank a grúz fővárosban május közepén tartandó éves közgyűlésével egy időben frissített előrejelzést ad ki tevékenységi területére. A jelenleg érvényes EBRD-prognózis azt valószínűsíti, hogy a bank működési térségének összesített GDP-értéke súlyozott átlaggal számolva 0,3 százalékkal visszaesik az idén.

A bank várakozása szerint a régió egészének átlagán belül a közép-európai és a balti EU-gazdaságok az idén átlagosan 2,6 százalékkal, a csoporton belül a magyar gazdaság 2,4 százalékkal növekszik. Suma Chakrabarti az oroszországi helyzetet "igencsak súlyosnak" nevezte, elsősorban a kisebb városokban tapasztalható elszegényedés mértéke miatt.

Az MTI kérdésére, hogy továbbra is érvényes-e az EBRD részvényes országainak azon tavalyi útmutatása, amely a Moszkva elleni szankciókkal összhangban eltanácsolta a bankot az új oroszországi finanszírozási programoktól, az EBRD elnöke igennel válaszolt. Kijelentette: az EBRD jelenleg nem kezdeményez új programokat Oroszországban, de továbbra is kezeli a már meglévő oroszországi - elsősorban a kisvállalkozásokat segítő - beruházási portfolióját. Chakrabarti szerint az új oroszországi EBRD-programok felfüggesztésének időtartama az általános szankciók időtartamától függ. Az EBRD elnöke azt mondta: a jelekből arra lehet következtetni, hogy az Európai Unió szankciói az év végéig fennmaradnak, így ő ennél korábban az EBRD részvényeseinek álláspontjában sem vár jelentősebb elmozdulást.

A bank jó évet zárt a működési térségében végrehajtott befektetések szempontjából. E programok értéke új oroszországi befektetések nélkül is elérte a 8,9 milliárd eurót, mivel sikerült átcsoportosítani a térség más felvevő országaiba a finanszírozásokat.Korábban Oroszország volt az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője.

Budapestre is figyelnek

A magyarországi brókerbotránnyal kapcsolatban az EBRD elnöke azt mondta, hogy a bank párbeszédet folytat a magyar kormánnyal a bankszektort érintő tervekről, különös tekintettel az EBRD és a kormány által Budapesten februárban aláírt memorandumra, amely elsősorban a bankszektor adóterheinek csökkentésére összpontosít.

Chakrabarti hangsúlyozta: a memorandumban foglalt reformok célja annak elősegítése, hogy a banki adóterhek évenkénti csökkentésével a bankok újrakezdhessék a hitelkihelyezést a magyar gazdaság reálszektorába, különösen a kis- és középvállalkozásoknak. Ha a brókerügyekkel kapcsolatban ismét újabb terhek nehezednének a magyar bankrendszerre, felmerülne az az aggály, hogy ez semlegesítene egyes már meghozott pozitív intézkedéseket - fogalmazott az EBRD elnöke.

Sir Suma Chakrabarti szerint az EBRD pénzügyi intézményekkel foglalkozó stábja jelenleg is megbeszéléseket folytat a magyar hatóságokkal és a jegybankkal e kérdésről, és az ügyet az EBRD részvényesei is "nagy érdeklődéssel" figyelik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.04.30 09:02

hogy a banki adóterhek évenkénti csökkentésével a bankok újrakezdhessék a hitelkihelyezést a magyar gazdaság reálszektorába, különösen a kis- és középvállalkozásoknak...


..ha nem hiteleznek ,nem keresnek ..,akkor el lehet tolni a piros biciklit !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html